Razgovor koji je BiznisInfo.ba prije nekoliko dana objavio da biznismenom Lukom Rajićem, koji je rođen u Konjicu, izazvao je mnogo pažnje.

Rajić danas posluje širom svijeta i spada u najbogatije ljude u Hrvatskoj ali i Švicarskoj, gdje mu je adresa.

Rajić već više od dvije decenije donira značajna sredstva za razne projekte u opštini Konjic (od donacija bolnicama i vjerskim objektima, pa sve do muzičkog centra) kako bi pomogao razvoju i kreiranju što boljeg života stanovnicima ove općine.

Karijeru je, kako su ranije pisali regionalni mediji, započeo kao prodavac na pijaci, prvu prodavnicu je otvorio u kući dede fudbalera Darija Šimića, a danas ima bogatstvo vrijedno stotine miliona eura.

Vlasnik je “Lura grupe” u čijem se sklopu nalazi nekoliko kompanija iz Hrvatske i Švajcarske.

Rajić je rođen 1964. u Konjicu, a sa porodicom se 1971. preselio u Sesvete kod Zagreba. Kao srednjoškolac je na pijaci prodavao raznu robu, a 1984. se zaposlio kao vozač kamiona u firmi “Dukat”, a uporedo je nastavio da trguje cementom i automobilima, pisali su ranije mediji.

Zatim je iznajmio prostor u kući dede hrvatskog fudbalera Darija Šimića i tu otvorio svoju prvu samoposlugu, a nekoliko ulica dalje i kafić. Kasnije je kupio hladnjaču i počeo uvoziti jeftine sireve iz tadašnje Čehoslovačke.

– Započeo sam s 20 tona i to se iz dana u dan povećavalo te sam nakon kratkog vremena morao otvoriti vanjskotrgovinsku firmu koju smo nazvali Lura – rekao je ranije Rajić o svojim poduzetničkim počecima napominjući da je već 1991. ta firma imala promet od 20 miliona maraka.

Prema tadašnjem pisanju “Večernjeg lista”, Rajić je odlično zarađivao zbog sve veće inflacije, i 1994. je za 10 miliona maraka, u procesu privatizacije, postao većinski vlasnik “Dukata”, s kojim je dotad sarađivao.

Ubrzo nakon toga kupio je Sirelu iz Bjelovara te Mljekaru Zadar čime je formirana Lura grupa. Rajić je uskoro postao vodeći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

U naredne dvije decenije Rajić je izgradio poslovnu imperiju vrijednu stotine miliona eura. Godine 1996. se oženio ekonomistkinjom Bornom, sa kojom ima troje djece, Bornu, Luku i Frana. Godine 2003. preselili su se u Švicarsku gdje je Rajić kupio malu tvornicu čokolade Favarger. Dvije godine kasnije razveli su se.

Godine 2007. Luka Rajić je prodao Dukat francuskom Lactalisu za 280 miliona eura. U Popovački kod Siska 2011. otvorio je tvornicu generičkih lijekova PharmaS vrijednu 300 miliona kuna.

– Proizvodnja je moj put, možete nešto prodati i 15 puta, ali proizvesti samo jednom – kazao je na otvaranju tog objekta.

Rajić je, prema podacima iz 2016., nalazio među 300 najbogatijih Švicaraca, a bio je drugi po bogatstvu u Hrvatskoj (odmah iza tadašnjeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića).
Glavni biznisi proizvodnja lijekova i transport

Danas su glavni poslovi Luke Rajića farmaceutski biznis i transport roba.

Članica Rajićeve Lura grupe, kompanija PharmaS, početkom septembra prošle godine preuzela je vlasništvo nad španskom firmom Mabo Farma.

Mabo Farma je najbrže rastuća generička kompanija u Španiji s više od 200 proizvoda u portfelju, uglavnom lijekova na recept, ali i onih bezreceptnih, te dodataka prehrani. Ta farmaceutska kompanija sa sjedištem u Madridu ostvaruje godišnji prihod od oko 35 miliona eura s više od 70 zaposlenih.

– Ulazak na špansko tržište početak je našeg petogodišnjeg strateškog plana, čiji je cilj širenje na nova tržišta zapadne Evrope te nastavak izgradnje PharmaSa kao snažnog međunarodnog igrača u području receptnih i bezreceptnih lijekova, kao i dodataka prehrani – rekao je Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaSa.

PharmaS ima tri proizvodna pogona, i to dva u Hrvatskoj (Rakitje i Popovača) te jedan u Srbiji, u Zrenjaninu. Prema podacima s web stranice Grupe, ostvaruju respektabilnu stopu rasta od 30 posto godišnje i izvoze u 20 zemalja. PharmaS danas ima ukupno više od 200 registriranih generičkih lijekova te je prepoznat i po dodacima prehrani farmaceutske kvalitete, uključujući Dietpharm, kao i mnogim drugim uspješnim brandovima.

RALU Logistika, transportno-logistička kompanija u vlasništvu Rajića, ušla je u septembru prošle godine u novi investicijski ciklus vrijedan 15 miliona eura. Proširit će skladišne kapacitete u poslovnoj zoni Dragošička u Rugvici (kod Zagreba) te otvoriti 100 novih radnih mjesta.
Redovno dolazi u Konjic, najavio i investicije

Koliko je Rajić vezan za Konjic, pokazuje činjenica da je više puta posjećivao grad u kojem je rođen i za koji je donirao i redovno uvijek donira velika sredstva.

Rajić je ranije kazao da sa puno emocija i puno zadovoljstva dolazi u Konjic i svaki put je dirnut novom slikom koju vidi i doživi ovdje, jer vidi pomake naprijed.