Kardiovaskularne bolesti među najčešćim su uzrocima smrti u svijetu, stoga biste trebali obratiti pažnju na zdravlje srca.

Ako se ne otkrije na vrijeme i ne liječi, kardiovaskularna bolest može biti smrtonosna zato je od izuzetne važnosti na vrijeme uočiti prve znakove upozorenja.

Ljekar Dustin Portela upozorio je na neke važne znakove koji se mogu uočiti na tijelu.

“Dermatolozi su obučeni tražiti znakove unutarnje bolesti koji se pojavljuju na vašoj koži ili noktima. Evo nekoliko njih koji bi mogli signalizirati rizik od bolesti srca”, rekao je.

Prema riječima ljekara ovo su tri znaka na koje treba obratiti pažnju:

Oticanje nogu

Oticanje nogu je prva stvar na koju trebate obratiti pažnju, a naručito na bilateralni edem koji se javlja na obje strane tijela. Naime, oticanje nogu može biti znak zatajenja srca. To se događa kada donje komore srca prestanu učinkovito pumpati krv. Krv se može “nakupiti” u nogama, gležnjevima i stopalima, što dovodi do edema.

Savijeni nokti

Znak bolesti srca, infekcije srca ili bolesti pluća mogli bi biti savijeni nokti. Nokat koji se savija prema dolje, dok vrh prsta postaje otečen. Također, savijeni nokti uz to su mekani i spužvasti na dodir. Takvi nokti mogu izgledati crveno i širiti se oko vrhova prstiju.

Frankov znak

Dijagonalna brazda u ušnoj resici poznata kao Frankov znak pokazatelj je bolesti srca. Istraživanja su pokazala povezanost između Frankovog znaka s povećanim rizicima od ishemijske bolesti srca i srčanih udara.