Mogu li se zaštititi krajnji potrošači i u slučaju drastičnog rasta cijena osnovnih namirnica. Resorno ministarstvo u Federaciji BiH radi na tome, pa je pored ograničavanja marži, na današnjem sastanku sa poslodavacima, sindikatima, inspekcijom i udruženjima potrošača zaokružilo dogovor i oko zaključavanja pojedinih cijena. Da bi sve funkcionisalo u praksi, bit će i rigoroznije inspeckcije.

Iako su donosene odluke o ograničenju marži na pojedine osnovne životne namirnice, to nije spriječilo trgovce da protuzakonito podižu cijene. Jer većini je isplativije platiti kaznu. Kako bi se zaštitili krajnji potrošači inspekcija u svakom trenutku vrsi inspekcijski nadzor i poredi te cijene maržama koje su propisane odlukom, ističe glavni federalni tržišni inspektor.

“Mi ćemo u svakom trenutku vršiti inspekcijski nadzor. Sve firme koje rade suprotno odluci, one se javno objavljuju tako da ćemo za ovaj period ovih prvi petnaestak dana dva tri dana primjene je bilo imamo negdje oko 4-5 firmi koje smo već dali na portalu će biti od 15 zaključno sa 31.10 ove godine”, rekao je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.

Ali i spriječile zloupotrebe koje će se ticati druge mjere “zaključavanja cijena proizvoda. Ukupno 34 artikla koji će biti označeni i na policama od 1. januara 2024. a nakon jasnog definisanja krajnjih cijena artikala koja će biti manja od trenutne.

“Tu ćemo uključiti i domaće proizvođače, distributere i malo prodaju kako bi se usaglasili i postigli što bolji efekat. Osnovali smo radnu grupu sastavljenu od svih ovhi predsatvnika i radimo dalje na tome”, rekao je Amir Hasičević, ministar trgovine FBiH.

“Mi puno očekujemo već u narednih 15 dana kada je zakazan prvi sastanak na kojem ćemo početi definisati ovi proizvode, načine implementacije same odluke, dogovor inspekcije”, kazao je Mario Nenadić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Svako ministarstvo treba dati svoj doprinos, kako bi se smanjili pojedinačni iznosi iz potrošačke korpe ističe Bago. Inače, u Mostaru i Sarajevu potrošačka korpa iznosi – 3.700 maraka.

“Biće neophodno angažirati na neki način i ministra finansija poljoprivrede kulture i spora civilnih poslova itd. da bi svako ministarstvo dalo svoj doprinos u prevazilaženju krize”, naveo je Marin Bago iz Udruženja Futura Mostar.

Federalni ministar je najavio i skori početak izrade zakona o zaštiti potrošača, što je i obaveza prema Evropskoj uniji, jer Federacija BiH trenutno primjenjuje zakon s državnog nivoa koji je zastario.

Podsjetimo, odlukom federalnog ministra Hasičevića od 12.9. ove godine na snazi je mjera – marža na 15 artikala osnovnih namirnica. Ima li vidljivih efekata za građane Federacije BiH? Priuštiti osnovne životne namirnice odavno je za veliki broj građana misaona imenica.