Evropsko vijeće odobrilo je početak pregovora o članstvu Ukrajine i Moldavije, dok BiH ima šansu da im se do marta priključi. Zastupnik i član Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Tonino Picula, sastanak na kojem je i Gruzija dobila status kandidata i tako sustigla BiH, smatra historijskim. Ističe da EU mora nastaviti s politikom proširenja i da, iako je sada fokus bio na Istoku, zapadni Balkan ne može dugo ostaviti neriješenim.

I dobro i nije

– Čini mi se da je BiH prošla i dobro i nije. Nije dobila datum početka pregovora, ali, prema informacijama koje imam, napravljen je manevar da, ako do marta zaista bude savladan dio evropske agende, BiH neće morati prolaziti ovaj košmar kojem je bila izložena Ukrajina. Odluka je tako sročena da Vijeće od EK očekuje izvještaj da je BiH usvojila dio evropskih zakona, što bi automatizmom značilo početak pregovora. Time bi se izbjegla mogućnost novih blokada – kaže Picula za „Avaz“.

A blokada pregovora s Ukrajinom izbjegnuta je manevrom karakterističnim i za naše parlamente.

– Pokazalo se da kod političara postoji jedna vrsta kreativnosti. U trenutku izjašnjavanja o početku pregovora s Ukrajinom mađarski predsjednik Viktor Orban izašao je „na kavu“. Nedugo nakon toga stavio je veto na reviziju budžeta kojom se trebao osigurati novac za nastavak podrške Ukrajini – pojašnjava i kaže da očekuje da će i ova blokada biti zaobiđena do kraja januara.

Kada je o BiH riječ, uprkos spremnosti u EU, Picula potencijalnu opasnost vidi u otporima unutar države, a potvrdu da oni ne dolaze samo od Milorada Dodika, iako se čak i on zalaže za evropske integracije, vidio je tokom samita EU – zapadni Balkan.
Vlastiti interesi

– Sada imate i Željka Komšića, koji je vrlo aktivno govorio o BiH kao o zemlji kojoj treba prestati „gledati kroz prste“, koja više ne treba primati besplatne poklone. Mnoge je iznenadio govorom u kojem je bio vrlo kritičan prema mogućnostima BiH da ovog trenutka počne pregovore. Kad god mogu, one će iskoristiti pravo da zaustave neke procese kako bi zaštitile vlastite interese. Ili to rade u ime nekog drugog – ističe Picula.
Dinamična 2024.

Picula očekuje zanimljivu i dinamičnu 2024. godinu, kada predsjedavanje Evropskim vijećem preuzima Belgija, a u drugoj polovini i Mađarska. Zaključuje da Viktor Orban do tada nastoji odgoditi procese kako bi ih onda mogao moderirati u skladu sa svojim, odnosno interesima Rusije.

Za poruke predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je na godišnjoj pres-konferenciji kazao kako se stavovi ruskog i rukovodstva RS o stanju u BiH potpuno podudaraju, Picula kaže da dobri odnosi Putin – Dodik nisu tajna i da je to „vrsta osovine“ posredovana preko Beograda.