Predstavnici poslodavaca i privrednika u RS traže da se suspenduje odluka o minimalcu koja je stupila na snagu početkom godine, inače će u protivnom smanjiti broj radnika i dio proizvodnje preseliti u FBiH…

 

 

Poslodavci u Republici Srpskoj najavljuju izmiještanje poslovanja u Federaciju BiH ako Vlada ne odustane od povećanja minimalne plaće, koja se obračunava od 1. januara, na 900 maraka.

Istovremeno, minimalac je napravio haos i u upravi i lokalnoj samoupravi gdje sada praktično i ne postoji gradacija među platnim razredima. Sindikat uprave dao je rok do 12. februara da se ovaj problem riješi, prenosi BHRT.

Predstavnici poslodavaca i privrednika u RS traže da se suspenduje odluka o minimalcu koja je stupila na snagu početkom godine, inače će u protivnom smanjiti broj radnika i dio proizvodnje preseliti u FBiH.

Korekcija odluke

Predsjednik RS Milorad Dodik na to je odgovorio da se prijetnjama i ucjenama ništa ne može postići, i najavio sastanak sa predstavnicima poslodavaca da se vidi koliki su tačno problemi i koja su moguća rješenja.

– Jasno je da sve kompanije koje rade u sektorima koji su niskoakumulativni ne mogu ispoštovati platu najnižu u ovom iznosu i tu će biti urušena produktivnost, zbog zaštite i radnih mjesta i kompanija, treba pristupiti korekciji odluke ili doći u poziciju da korigujemo propise koji bi rasteretili privredu, kaže Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca Republike Srpske.

– To nije povećanje samo najniže plate u smislu samo za one kategorije radnika koji su NK radnici, već će to sada lančano iziskivati pritisak za povećanje svih ostalih plata za druge platne razrede i sigurno da će lični dohoci za radnike svakog preduzeća biti jedna značajnija stavka, tvrdi Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Dodatni pritisak na poslodavce je i povećanje toplog obroka u novcu, koji je u skladu sa odlukom o usklađivanju bruto plate u Republici Srpskoj povećan sa prošlogodišnjih 8,97 na 10,04 marke po danu.

– Ako je radnik radio 22 radna dana, odnosno proveo cijeli mjesec svaki radni dan na poslu, njegov topli obrok sada će neto iznositi 220,80 KM, što treba da dobije na svoj tekući račun, poručuje Božana Radomir iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Opšti haos

Iako su podržali, odlukom o minimalcu nisu sretni ni u Sindikatu uprave Republike Srpske. Kažu da je ova visina minimalca napravila opšti haos, pa je u prve četiri platne grupe u upravi i lokalnoj samoupravi plata niža od 900 maraka, jer se obračunava po starom kolektivnom ugovoru, dok je svim općinama i gradovima u novembru prošle godina iz Vlade stigla instrukcija da se smanje izdaci za bruto plate, a tek onda je donesena odluka o minimalcu.

– Kakvu je poruku poslala Vlada RS da je uvećanjem minimalca što smo pozdravili svela sve ostale u taj rang plate, mislimo da to nije korektno i normalno i apelovali smo na Senku Jujić, ministricu da vlada hitno promptno ide na izmjenu zakona o platama, riječi su Bože Marića, predsjednika Sindikata uprave RS.

Privrednici upozoravaju da će povećanjem minimalca rasti inflacija, uslijedit će nova poskupljenja, pad izvoza i smanjenje broja radnika. S druge strane, predstavnici sindikata uprave i lokalne samouprave dali su rok Vladi do 12. februara da mijenja Zakon o platama, jer sada primjerice, čistačica u privatnom sektoru ima platu veću za 300 maraka od one u javnom sektoru.