Sve je spremno za protest radnika koji će se održati  29.09. u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

Pored Sindikata uprave Republike Srpske, Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS, Strukovnog sindikata doktora medicine RS, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i RS i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS, koji koji predstavljaju oko 30. 000 zaposlenih, na protest izlazi i Sindikat pravosuđa koji djeluje unutar Saveza samostalnih sindikata RS.

Potvrdio je to za BUKU Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

„Organizatori radničkog protesta, odnosno predstavnici pet granskih sindikata zauzeli su jedinstven stav po pitanju dalje borbe za ispunjavanje četiri tačke sporazuma koji smo potpisali sa Vladom RS prošle godine i na ćutanje vlade 100 dana. Nakupilo se tu mnogo problema i nemogućnost plaćanja prekovremenih sati u MUP-u i zdravstvu, ne uplaćeni doprinosi koji su nam uskratili zdravstveno osiguranje na nekoliko dana i još nema konačnog riješenja, nepotpisivanje kolektivnih ugovora za jedinice lokala, ne priznavanje diploma visokih medicinskih sestara.. Spisak je poprilično dugačak“, rekao je za BUKU Šerbedžija.

Pozdravio je takođe i odluku Sindikata pravosuđa da se priključi protestima i ujedno pozvao Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske na čelu sa Nikolom Crnčevićem, kao i Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS na čelu sa Draganom Gnjatićem da im se 29. septembra pridruže na protestu jer se ova radnička borba tiče i njih.

Potvrdio nam je da za sada ni jedan radnik u zdravstvu nije trpio pritiske od strane rukovodstva zdravstvenih ustanova.

„NapravilI smo strategiju u slučaju da se počne sa opstrukcijom i pritiscima, ali za sada nemamo informaciju sa terena da je i u jednoj zdravstvenoj ustanovi vršen pritisak nad radnicima, za sada nam niko ne skida i uništava ni  plakate kojima najavljujemo protest i apsolutno pozdravljam ovakvo odgovorno ponašanje, jer ovo u konačnici  i nije borba protiv direktora javnih ustanova i bolnica, ovo je borba za prava radnika i dostojanstven rad“.

I sekretar Sindikata uprave Republike Srpske, Milorad Mitrović uputio je poziv za protest zaposlenih u javnom sektoru putem društvene mreže Facebook.

Kako je u svom obražanju naveo institucije su postale političko odlagalište za partijske kadrove, te za zahtjevaju depolitizovanu javnu upravu, pošten i transparentan sistem plata i naknada za sve radnike.

„Borimo se za dostojanstven rad i poštene uslove rada“, poručio je, između ostalog, Mitrović.

Navedimo na kraju da je oddmah nakon najave protesta reagovala i ministrica finansija RS, Zora Vidović poručivši da ove godine nema prostora za povećanje plata u administraciji.