– Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji “ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope”.

Helez je predložio “unaprijeđenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa”, a kako bi se “spriječio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Helez tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH “zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje”.

Navodi se da je on preneo vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu generalu Kristoferu Kavoliju i zameniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi generalu Hjubertu Kateru da je u BiH “pogoršana politička i bezbednosna situacija”, da “takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona” i da NATO “ne sme ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije”.

Kavoliju je, dodaje se, predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO-u, te da bi kao članica NATO-a taj savez učinila snažnijim.

NATO predstavnici su rekli da bi slučaj mogao biti pozitivno riješen, a baza napravljena u Brčkom.