Vojska BiH
Vojska BiH
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna zajednica ima priliku da izvrši reanimaciju sporazuma i da ga vrate u život. Kao član Predsjedništva ostavljam sedam dana međunarodnoj zajednici, a pogotovo svjedocima Dejtona, da zaustave njegovo ubijanje”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Nakon toga postoji velika vjerovatnoća da ćemo u sve uključiti vojsku. Bošnjaci su ovdje većina i čuvaće državu bez obzira na bilo čiji ishod na ovim prostorima rekao je Bećirović. Samo Sarajevo je ekonomski 3 puta jače od cijelog entiteta koji je i onako pred kolapsom.

 

Ademović: Ovo je državni udar, vojska bi već trebala biti na ulicama

“Po prvi put se suočavamo sa situacijom da dio BiH usvaja pravne akte kojima će početi pravna secesija od BiH jer se počinje negirati monopol države što je sasvim normalna od postoji. Ako Republika Srpska krene putem usvajanja ovih zakona izazvat će se najdublja kriza poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koja će zahtjevati reakciju države, ali i međunarodne zajednice kakva do sada nije bila”, naglasio je pravnik.

Na kraju je zaključio kako država vlast, ali i međunarodna zajednica, imaju dvije mogućnosti odgovora na ovu krizu, a jedna od njih podrazumijeva “upotrebu sile”.

 

Ministar sigurnosti BiH o aktuelnoj situaciji

Jučerašnjim zasjedanjem Narodne skupštine manjeg bh entiteta i donesenim odlukama koje se tiču Ustavnog Suda BiH, izvršen je najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum.
Iako me je većina bh medija zvala, a kako nisam želio selektivno se oglašavati, koristim priliku da ovim putem sa bh javnošću podijelim svoj stav.
Kao odgovoran čovjek, kao neko ko voli i živi ovu zemlju, i na koncu kao ministar odbrane države Bosne i Hercegovine, uvjeravam vas da nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh entiteta predvođena njegovim predsjednikom.
Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija;
Plan “A” je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Dakle, pozivam Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH (glava XVI, član 156) radi svoj posao.
Pozivam i gospodina Šmita da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljene ovlasti, i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio!
Legalista sam, vjerujem da se nastala situacija može riješiti unutar institucija BiH.
Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan “B”.
Pokušaj Narodne skupštine RS da ospori autoritet Ustavnog suda BiH predstavlja neprihvatljivo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljnu prijetnju vladavini prava u Republici Srpskoj, te napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, kažu iz OHR-a.
N1