Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, nedavno je govorio o dokumentima o genocidu u Srebrenici u kontekstu izučavanja u obrazovnom sistemu, ali i o uklanjanju sadržaja o negiranju genocida s društvenih mreža.

Istakao je dva sačinjena dokumenta, koji bi se trebali izučavati u srednjim školama i na fakultetima.

Jedan se zove “Hrestomatija bosanskog genocida”, a drugi “Prijedlog dokumenta za izradu nastavnih planova i programa za izučavanje genocida u Srebrenici”.

Tačnije, jedan će biti namijenjen fakultetima, a drugi srednjim školama koji je u procesu razgovora sa dva kantonalna ministarstva obrazovanja.

“Ovdje će u Sarajevu biti održan jedan veliki, svjetski skup tzv. factcheckersa i tu ćemo prvi put imati priliku da se obratimo ljudima koji su na visokom nivou TikToka, X-a, Facebooka, vlanisnicima društvenih mreža, te ćemo početi razgovore o tome kako da se sadržaji koji negiraju genocid u Srebrenici, po ugledu na to kako se negiraju sadržaji koji negiraju Holokaust, uklone sa društvenih medija. Da ljudi koji negiraju genocid nemaju pristup tome, da se promijeni algoritam…Ali, ja vam dajem riječ da ćemo u idućih pet do 10 godina ‘zapušiti usta’. Morat će praviti svoje mreže tamo i objavljivati to u Kragujevcu ili Valjevu, u Klagenfurtu to već neće moći”, naveo je Suljagić na održanom “Forumu Rezolucija o Srebrenici – Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.”

Pored toga, govorio je i o borbi protv nekažnjavanja negiranja genocida te je naveo kako će prije neko otići u zatvor u Njemačkoj zbog toga, nego u BiH.