Šta će se dešavati na današnjem ročištu predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku u Sudu Bosne i Hercegovine? Pred početak ročišta bilo je diskutabilno da li će javnost imati odgovor na ovo pitanje danas, jer, pojedini novinari su prvobitno ostali ispred Suda BiH.

Već na ulazu u pravosudni kompleks u sarajevskoj ulici Kraljice Jelene 88, policajci su rekli pojedinim novinarima da ne mogu ući zato što je press soba već puna?! Određeni su morali napustiti sali i osloboditi mjesta.

Prvobitno su policajci pojedinim novinarima danas pred početak ročista rekli da nema više mjesta, da bi ih na kraju ipak pustili unutra, ali tek nakon što se napravilo prostora da uđu SNSD-ovka Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, SNSD-ov ministar Staša Košarac te drugi…

Ni pojedini SNSD-ovci koji su danas namjeravali prisustvovati ročištu nisu mogli ući, a među njima je i zastupnica u Parlamentu BiH Sanja Vulić. Nakon što su policajci na ulazu u Sud BiH Vulić i grupi Dodikovih pristalica koja je bila s njom, rekli da je sala puna i da nema mjesta za njih, Vulić se počela ponašati nedolično te je opsovala.

– Sljedeći put ćemo dovesti 5.000 ljudi, je… li vam mamu, vidjet ćete – psovala je Vulić obraćajući se direktno u jednu od medijskih kamera, a potom je nastavila govoriti o malteretiranju Srba, o američkom ambasadoru u BiH, međunarodnoj zajednici koja mrzi Srbe i tome slično.

Kao i svaki put do sada i danas se veliki broj Dodikovih pristalica okupio ispred zgrade Suda BiH a neki od njih koji su bili u društvu Vulić su uzvikivali kako nije uredu da ih ne puštaju unutra jer su se, tvrde, ranije najavili.

Faktor