Studenti Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka, Azra Elezović i Nikola Babić odnijeli su zlatnu i bronzanu medalju…

U Jerevanu, glavnom gradu Armenije, održana je međunarodna olimpijada mikroelektronike, a prvo i treće mjesto zauzeli su studenti iz Bosne i Hercegovine, Azra Elezović i Nikola Babić.

Studenti Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka, Azra Elezović i Nikola Babić odnijeli su zlatnu i bronzanu medalju na 18-oj međunarodnoj olimpijadi mikroelektronike.

Takmičenje se ove godine održavalo u Jerevanu u Armeniji.

Nekoliko godina za redom bh. studenti banjalučkog ETF-a završavaju među najboljima u svijetu. Konkurs je osnovala Synopsys, američka kompanija za automatizaciju elektronskog dizajna (EDA) sa sjedištem u Sunnyvaleu u Kaliforniji, koja se fokusira na dizajn i verifikaciju silikona, intelektualnu svojinu na silikonu i sigurnost i kvalitet softvera.

Ovo je zaista veliki uspjeh, kako pojedinačno za studente, tako i za univerzitet, ali i Bosnu i Hercegovinu. Uvijek je lijepo biti ambasador naše zemlje kada se radi o ovakvim dostignućima.

Inače, Elektrotehnički fakultet u Banjoj Luci ove godine bilježi značajne rezultate te su tako studenti u maju ove godine predstavili prvi integrisani čip, poluprovodničke tehnologije, koji predstavlja najsofisticiraniji tehnološki proces.