Obustava transporta rude od strane “Arselor Mitala” iz Omarske ka Zenici dodatno je poljuljala preduzeće “Željeznice RS” (ŽRS) u kojem radnici već strahuju da neće dobiti iduću platu, koja bi trebalo da bude isplaćena polovinom decembra.

Naime, “Arselor Mital” iz Zenice, koji je najveći poslovni partner ŽRS, obavijestio je to javno preduzeće da obustavlja transport rude iz Omarske ka Zenici još 10. novembra. Tada su se u ŽRS nadali da će taj prekid potrajati svega par dana, ali kako stvari sada stoje, uopšte nema najave da bi u skorije vrijeme transport rude mogao početi.

– Zaposleni su zabrinuti šta će se desiti zbog smanjenja prevoza. Za sada nemamo informacije iz uprave šta će biti, a vjerujem da ćemo, ako uslijede neki njihovi potezi, biti na vrijeme obaviješteni. Kako uopšte u ovom trenutku doći do prevoza neke nove robe i tereta da bi se nadomjestio prihod, da se redovno isplaćuju plate radnicima – upitao je predsjednik Sindikata mašinovođa u ŽRS Simo Cvjetković.

Naglašava da zbog nedostatka izvršnog osoblja radnici ranije nisu mogli koristiti godišnji odmor u ovom periodu, ali da je sada situacija obrnuta.

– Zbog smanjenja prevoza ukazala se prilika da zaposleni na prugama mogu da idu na godišnji odmor i to sada i koriste. Šta će biti dalje, ne znamo – kazao je “Glasu” Cvjetković.

Sličnog stava je i predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Borislav Dejanović koji navodi da straha među radnicima ima.

– Još nismo obaviješteni od strane rukovodstva da će o pitanju prekida transporta rude iz Omarske preduzimati neke poteze – kazao je “Glasu” Dejanović.

Direktor ŽRS Slađan Jović nije odgovarao na naše pozive, a kako nezvanično saznajemo u tom javnom preduzeću, iz uprave je poručeno da bi plata za novembar trebalo da bude isplaćena do kraja godine, odnosno do 31. decembra.

– Sve ostalo je neizvjesno. Dakle, plata za novembar će biti, ali ne znamo šta će se dalje dešavati jer nema naznake kada bi i da li će uopšte ponovo početi transport rude iz Omarske ka Zenici – kazao je izvor “Glasa Srpske” iz “Željeznica”.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović nedavno je u intervjuu “Glasu” rekao da je obustava transporta iz Omarske ka Zenici veliki problem za “Željeznice”, ali i za rudnik u Omarskoj.

– Pokušavamo iznaći neka rješenja za rudnik u Omarskoj i ŽRS. Ako “Arselor Mital” obustavi transport rude na duži period, to će zaista biti ne samo veliki udarac za “Željeznice” nego za ukupna privredna kretanja unutar Srpske, prije svega kada je riječ o proizvodnji rude iz prijedorskog basena – kazao je tada Čubrilović.

“Željeznice RS” za devet mjeseci ove godine ostvarile su gubitak veći od 13 miliona maraka, dok je u istom periodu lani minus u poslovanju iznosio nešto više od šest miliona maraka.

Na čekanju 600 radnika

Takođe, i radnici u prijedorskim rudnicima su u strahu od kada je “Arselor Mital” obustavio proizvodnju u tom gradu. Naime, još prošle sedmice je od 780 zaposlenih čak njih 600 poslato kućama i njihovoj neizvjesnosti se ne nadzire kraj.

Kompanija “Arselor Mital Prijedor” saopštila je prošle sedmice da je privremeno obustavila proces rada budući da joj je jedini kupac “Arselor Mital” iz Zenice koji je prethodno obustavio proizvodnju zbog loših uslova na tržištu čelika.

(Glas Srpske)