NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi obezbijedio mir i stabilnost na zapadnom Balkanu jer je to važno za cijelu Evropu, rekao je glavni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

“Budite uvjereni, NATO će učiniti što je potrebno kako bi se održala ili obezbijedila stabilnost u regiji, jer to je važno ne samo za zapadni Balkan, već i za cijelu Evropu”, izjavio je Stoltenberg, prije početka sastanka ministara spoljnih poslova država članica NATO-a, koji će tokom dvodnevnog sastanka, između ostaloga, razgovarati i o zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je istakao da je posljednjih nekoliko sedmica povećana napetost na zapadnom Balkanu, navodeći zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini, ozbiljne nasilne incidente na sjeveru Kosova, uključujući i napade na vojnike NATO-a, kao i oružani napad u selu Banjska u septembru u kojem su poginule četiri osobe.

“To su ozbiljni incidenti i moramo ostati usredotočeni na zapadni Balkan u isto vrijeme dok se, naravno, bavimo ratom u Gazi i dok takođe nastavljamo pružati podršku Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da će blisko sarađivati s partnerima, sa saveznicima u regiji kako bismo obezbjedili i učinili sve što je moguće da smanjimo napetosti i spriječimo eskalaciju sukoba, navodi Hina, prenosi Fena.

Na pitanje očekuje li značajni proboj ukrajinskih snaga u ratu protiv Rusije u doglednoj budućnosti, Stoltenberg je rekao da je oprezan u predviđanjima kada je pitanju razvoj događaja na bojnom polju jer je rat po svojoj prirodi nepredvidljiv.

Ponovio je da su ukrajinske snage uspjele vratiti oko polovine svoga teritorija koje je Rusija zauzela od početka rata u februaru prošle godine.

“Moramo takođe uzeti u obzir, iako se linija fronte nije puno pomicala, da su Ukrajinci uspjeli nanijeti teške gubitke ruskim snagama s krstarećim projektilima koje su isporučili NATO saveznici”, rekao je Stoltenberg i istakao da je potrebno nastaviti podržavati Ukrajinu.

“Što je Ukrajina jača na bojnom polju, to će imati jaču poziciju za pregovaračkim stolom. Ako želimo dogovoreno mirno rješenje koje obezbjeđuje da Ukrajina prevlada kao suverena, nezavisna nacija, onda je najbolji način da to postignemo nastavak pružanja vojne pomoći Ukrajini i to je ono što će naši saveznici učiniti”, rekao je Stoltenberg.