Noć sa četvrtka na petak usljed pojačanog južnog vjetra širom zemlje vrlo toplo, u nekim mjestima skoro pa tropska sa temperaturama oko 20°C

Još noćas hladnije, a od sutra (četvrtak) značajna promjena u pogledu temperature. Stiže južina, osjetno zatopljenje te oblačnije i nestabilno vrijeme uz lokalne padavine. Najjači vjetar u petak, u subotu uz frontu lokalno obilnije padavine, javlja BHmeteo.

Sa zapada već postepeno dolazi do porasta oblačnosti uz koji večeras i u noći na četvrtak moguće da bude malo kiše. Šansi za prolazno malo kiše ima veći dio zemlje. U četvrtak tokom dana više oblačnosti nad Hercegovinom, jugozapadnim, zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima Bosne uz lokalno kišu. U ostatku zemlje djelimično sunčano.

Osjetno toplije u četvrtak uz dnevne maksimume 20 do 25, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 28°C. Od poslijepodnevnih sati četvrtka jačanje južnog vjetra, pa će u većem dijelu zemlje zapuhati umjeren do lokalno na udare jak. Na planinama lokalno uz olujne udare.

Noć sa četvrtka na petak usljed pojačanog južnog vjetra širom zemlje vrlo toplo, u nekim mjestima skoro pa tropska sa temperaturama oko 20°C. U sjevernijem dijelu Bosne više vedrine i suho, dok će u ostatku zemlje biti pretežno oblačno uz lokalno kišu koja je najizglednija nad dijelovima Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Petak vjetrovit širom zemlje uz na udare jak do olujan jugo. Jačina vjetra većinom 40 do 65 km/h. U planinskim krajevima lokalno orkanski udari sa jačinom do oko 90 km/h, što je najizglednije na planinama zapadne i sjeverozapadne Bosne. U petak tokom dana većinom pretežno sunčano i suho. Vrlo toplo uz dnevne maksimume 22 do 27, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 30°C.

Vrlo topla, lokalno tropska noć će biti i noć na subotu(21.10.). Vjetar malo slabiji nego u petak tokom dana.
Od subote velika promjena

U subotu prodor fronte za zapada i padavine širom zemlje, lokalno obilnije!

Od noći na subotu(21.10.) primicanjem fronte sa zapada postepeno nestabilnije uz pojavu lokalne kiše i pljuskova. Glavna promjena je u subotu od jutarnjih sati, kada će prodorom fronte sa zapada kiše i pljuskova biti prolazno širom zemlje tokom dana. Uz kišu lokalno moguća grmljavina. U Hercegovini, na jugozapadu i zapadu Bosne izgledne obilnije padavine tokom subote.

U nedjelju također nestabilno vrijeme uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom. Manje padavina nego u subotu.

Treba istaći i da će pojačan jugo u subotu prodorom fronte sa zapada potpuno slabiti. Prodorom fronte, za vikend blaži pad temperature u odnosu na petak.
izdvojeno
prognoza vremena