Štićenici JU Centar “Sunce” danas su ugostili učenike “Srednjoškolskog centra” Prijedor, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom. Svaka ličnost djeteta je drugačija pa je tako i sa osobama sa Daunovim sindromom. Druželjubivi su i socijalizacija im mnogo znači.
U posjetu su došli učenici prvog i trećeg razreda Medicinske škole.

“Danas smo ovdje došli zajedno sa našim prvačićima, da pružimo podršku drugarima iz Centra “Sunce”. Pripremili smo im poklone, prirodne sapune i labela. Takođe smo odvojili i određenu svotu novca iz našeg budžeta i kupili im sitnice i slatkiše.”, rekla je učenica trećeg razreda Tamara Mršić.
Javnu ustanovu Centar “Sunce”, trenutno pohađa šest učenika kojima je dijagnostikovan Daunov sindrom.

Direktorica Centra “Sunce” zahvalila je na posjeti i naglasila važnost druženja štićenika Centra “Sunce” sa vršnjacima.

“Nama je značajan socijalni moment, jer je to primjer inkluzije u praksi i jedan vid druženja i upoznavanja sa našim učenicima. Treba da pokažemo, iako smo različiti, da smo svi isti i da jednako osjećamo, a emocije su te koje pokreću svijet, kako naše učenike, tako i sve nas”, navela je Slađana Radaković.

Direktorica “Srednjoškolskog centra” Prijedor posebno se zahvalila profesoricama Sanji Ivanović, Snježani Čeko i Mariji Pejić koje su ovu ideju sprovele u djelo.

” Djeca su pripremila simbolične poklončiće i slatkiše za djecu, da se malo druže i naravno da se upoznaju sa radom ove ustanove. Trebamo djecu učiti saosjećajnosti i empatiji.”, rekla je Bojana Vučenović, direktor JU “Srednjoškolski centar” Prijedor.

Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom obilježava se u svijetu 21. marta, kako bi se podigla svijest o ovoj genetskoj različitosti i njenom utjecaju na živote ljudi koji se s njom susreću.

Kozarski