Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je visoki predstavnik najavio hapšenja i zatvorske kazne za nepoštovanje odluka institucija BiH i OHR-a, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS), rekao je da protiv narodnog poslanika ne može biti pokrenut krivični postupak zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u parlamentu.

Iz NS RS je saopšteno da Ustav Republike Srpske kao najviši pravni akt propisuje da narodni poslanici neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u NS RS.

“Poslovnikom Narodne skupštine definisana je obaveza poslanika i u kom slučaju ih štiti imunitet”, naveo je Stevandić.

On je podsjetio da je institut imuniteta narodnih poslanika normiran članom 73 Ustava Republike Srpske i Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine.

“Članom 111 stav jedan Poslovnika precizirano je da poslanici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom, a stavom dva navodi se da poslanici neće biti krivično ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini”, rekao je Stevandić.

U saopštenju se ističe da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru svojih nadležnosti u NS RS.

“Uzimajući u obzir navedeno, jasno je da niko ne može da protivno Ustavu RS, da pokrene krivični postupak protiv narodnog poslanika zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u Narodnoj skupštini, što i jeste poslanička dužnost i obaveza”, ističe se u saopštenju iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Ipak stoji da je država iznad entiteta pa je upitno hoće li poslanicima pomoći imunitet na koji se oslanjaju.