Vlada Kosova je na elektronskoj sjednici u četvrtak odlučila ukloniti naljepnice s automobila sa srbijanskim tablicama i de facto priznati ih.
Ova odluka je, kako se navodi u saopćenju Vlade, “čin dobrosusjedstva i dolazi nakon potpunog priznavanja registarskih oznaka Republike Kosovo u Srbiji”.

Kako se navodi u saopćenju, odluka stupa na snagu objavom u Službenim novinama. Prema Zakonu o Vladi, odluke Vlade moraju se objaviti u Službenim novinama najkasnije 24 sata nakon što ih potpiše predsjednik Vlade i ostaju javne bez ikakvog vremenskog ograničenja.

Krajem decembra Srbija je odlučila od 1. januara priznati tablice Republike Kosovo i omogućiti njihov nesmetan promet, bez lijepljenja naljepnica. Vlada Kosova najavila je da će pričekati provedbu ove odluke na terenu kako bi na temelju reciprociteta odlučila ukloniti naljepnice s registarskih oznaka srbijanskih automobila.
Oglasila se Vlada Srbije
Srbija od 1. januara dopušta promet automobilima s tablicama Republike Kosovo

Prekrivanje simbola Srbije, odnosno Kosova, bijelim naljepnicama dio je dogovora postignutog 30. septembra 2021. uz posredovanje Evropske unije.

Stanovnici općina sa srpskom većinom na sjeveru, dvije sedmice prije postizanja ovog dogovora, blokirali su ceste koje vode prema graničnim prijelazima Jarinje i Bernjak, jer je u međuvremenu Vlada Kosova uspostavila mjere reciprociteta za registarske tablice.