U Sportskoj dvorani “Mladost” očekuju da će u Novu godinu ući sa novim parketom koji je njihova dugogodišnja želja. Tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za zamjenu parketa zatvoren je 27. novembra, a njegova vrijednost je oko 205.000 maraka. Prvi parket u dvorani je postavljen 1976. godine i od tada nije nikada mijenjan. Jednom je popravljan i par puta lakiran. Po njemu više ni lopta ne odskače kako treba. Direktor Sportske dvorane „Mladost“ Tijana Bereta Jacešin kaže da će sa novim parketom biti riješen jedan od najvećih problema ove javne ustanove.

„Kad se odigravaju utakmice, pogotovo košarka, dešava se da lopta ostane na zemlji, a ne ide gdje treba, tako da je loš parket. Mi smo dugo razgovarali o tome i sada se konačno pružila prilika, Grad Prijedor u saradnji sa Vladom RS je obezbijedio sredstva, tender je raspisan, zatvoren, čekamo da se završi tenderska dokumentacija. Mi imamo naznake iz Grada da će odmah početi da se radi i da bi to moglo biti do kraja decembra ove godine“, kaže ona.

Bereta Jacešin ističe da su zadovoljni uslugom „Toplane“, ali da je potrebno zamijeniti stakla u velikoj sali, te uraditi ventilaciju, klimatizaciju i rasvjetu. Navodi da imaju dobru saradnju sa Gradskom upravom i nadaju se da će uz razumijevanje lokalne vlasti problemi biti rješavani.

„Mislim da svi zajedno treba da više obratimo pažnju na samo korištenje dvorane, i apelujem na sve građane koji dolaze ovdje na koncerte da malo pripaze, imali smo u zadnje vrijeme dešavanja gdje su se nažalost i cigare gasile po parketu, to više se neće smjeti raditi, moramo shvatiti da je dvoarna jedini objekata u gradu ove strukture u kojem se sve dešava“, kaže ona.

Na problem sa dotrajalim parketom ukazuju i sportski klubovi, a trenutno ih 17 u ovoj dvorani trenira, ima utakmice i turnire. I učenici četiri srednje škole ovdje imaju časove fizičkog vaspitanja. Profesori primjećuju da je ovaj dotrajali objekat teško zagrijati u prvim jutarnjim terminima tokom većih hladnoća, te da bi živinu, nezdravu rasvjetu koja troši puno električne energije trebalo zamjeniti novom led rasvjetom. Profesor fizičkog vaspitanja u Srednjoškolskom centru Prijedor Tomislav Gašić među tri navjeća problema navodi i dotrajali parket.

„Parket je dotrajao, stradao, a isto tako i podloga ispod parketa, takozvani roštilj. Ukoliko bi se mijenjao parket, to nije mali posao to je ozbiljna investicija i ne može samo da se zamijeni parket, mora i roštilj da se mijenja. To bi trebalo neka ozbiljna firma, koja je već imala iskustvo da radi,a ne neki obični parketari“, smatra Gašić.

Ukoliko sve bude po planu i ostvareno, tradicionalni Novogodišnji turnir u malom fudbalu, igraće se na novom parketu. Organizacioni odbor turnira trebalo bi da se sastane narednih dana kada će biti i poznati detalji u vezi sa njegovim održavanjem.

K. V.