Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije (FUP) isporučena su nova oklopna vozilo Roshel Senator APC, a nabavka vozila je dio započetih ulaganja u opremanje Federalne uprave policije.

Oklopna vozila će se koristiti u policijske svrhe, a osnovne namjene su patrolne i izviđačke misije, komandovanje, transport i podrška jedinicama za specijalne operacije, antiterorističke operacije i specijalne akcije u različitim vremenskim uslovima.

Senator prema specifikaciji imaju balističku zaštitu do kalibra 7.62 mm. Vozilo je testirao Nacionalno istraživačko vijeće Kanade, kako bi se potvrdio njegov statički prag prevrtanja i karakteristike odziva na prevrtanje.

Vozilo je pokazalo najbolje performanse bočnog nagiba u klasi konstantno dostižući oznaku od 39 stepeni na obje strane. Na vozilo je moguće montirati mitraljeze kalibra 7.62 mm ili 12.7 mm i haubice.

Nivo zaštite B7 opremljen je sa termalnim i NV kamerama kao i dnevnim kamerama sa uglom snimanja od 360 stepeni.

U planu je nabavka još vozila, kao i nabavka oružja, dronova, taktičkih uniformi, servisiranje većeg helikoptera. A pojačane su i obuke policijskih službenika Federalne uprave policije.

Među prvima koji je “isprobao” FUP novo vozilo Senator bio je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak.

 

Klix