Specijalna policijska jedinica Federalna uprave policije (SPJ FUP) jedna je od najboljih specijalnih policijskih jedinica u regionu koja je spremna odgovoriti svim sigurnosnim izazovima.

 

U to se ekipa portala Klix.ba uvjerila na pokaznim vježbama na kojima smo prisustvovali u prethodnom periodu te vam donosimo kadrove sa spomenutih vježbi.

 

Vrhunska spremnost i obučenost, profesionalnost, požrtvovanost i multietničnost epiteti su koji krase Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a koja egzistira već nekoliko decenija.

Međutim, o njihovom radu i zadacima koje ispunjavaju, malo se zna, a svakako da je itekako vrijedno spomena i pažnje.

Kako bismo barem djelimično pokušali prikazati sve ono na čemu ova jedinica radi i u kakvim sve uslovima obavlja svoje zadatke, prisustvovali smo pokaznim vježbama gdje smo imali priliku bliže se upoznati sa onim što rade.

Upad grupe ojačane službenim psom napadačem, primijenjeno i sportsko borenje, bojeva gađanja, ronjenje i pretraga terena, helikopterski nalet te alpinizam na Skakavcu vježbe su kojima smo prisustvovali, što možete pogledati u kratkom dokumentarcu čiji je autor fotoreporter Klix.ba Davorin Sekulić.

Na čelu jedinice je komandant Mustafa Selmanović koji ističe važnost postojanja SPJ-a ne samo danas, već kroz historiju, zbog čega se upravo ova jedinica može pohvaliti vrhunskom obučenosti za obavljanjem najsloženijih zadataka.

“Ovo je jedinica koja datira od 1982. godine i koja je dala znatan doprinos odbrani Bosne i Hercegovine od agresije. U tom kontekstu smatram da je dovoljno samo se podsjetiti uloge Vikićevih specijalaca u odbrani naše zemlje. U toku 1996. godine započeli smo i uspješno okončali proces transformacija jedinice za rad u mirnodopskim uslovima, odnosno uslovima u kojim se više ne branimo od agresora već se borimo s počiniteljima krivičnih djela. Ponosan sam na činjenicu da je Specijalna policijska jedinica FUP-a vrhunski obučena za obavljanje najsloženijih zadataka. Koristim ovu priliku da se posebno zahvalim Sjedinjenim Američkim Državama koje su kroz treninge i redovne obuke doprinijeli činjenici da smo jedna od najboljih specijalnih policijskih jedinica u regionu”, kaže nam Selmanović.

Ujedno, najavio je i aktivnosti koje su planirane za naredni period.

“U narednom periodu svoj fokus ćemo staviti na opremanje jedinice, edukaciju i obuku policijskih službenika, prijem novih policijskih službenika te donošenje boljeg zakonodavno-pravnog okvira. U svim tim aktivnostima imamo ogromnu podršku ministra Rame Isaka i direktora FUP-a Vahidina Munjića koji su za kratak vremenski period uspjeli pokrenuti brojne aktivnosti na jačanju naše jedinice i kompletnog FUP-a. Za mene je ogromna čast i zadovoljstvo biti na čelu jedinice kojom su ranije komandovali Dragan Vikić, Kemal Ademović, Muhamed Gafić i Mustafa Tabak”, zaključuje on.

Ulaganje u SPJ i u narednom periodu, uz prijem novih službenika

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak istakao je patriotizam, trud, želju i zalaganje pripadnika ove jedinice.

“Posebno sam ponosan na činjenicu da se u sastavu ministarstva kojim rukovodim nalazi i Specijalna policijska jedinica FUP-a, a koja je sigurno jedna od najboljih policijskih jedinica ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu. Multietnički sastav i jedinstvo Specijalne policijske jedinice FUP-a govori kako je borba protiv svih oblika kriminala i zaštita građana Bosne i Hercegovine, vitalni interes policijskih službenika Specijalne policijske jedinice FUP-a. Njihov patriotizam, trud, zalaganje, želja da unaprijede rad te da prenesu znanja i vještine kojim raspolažu na mlade policijske službenike, svima nam daje nadu i uvjerenje da je sigurnosni sistem Bosne i Hercegovine na pravom putu”, naglasio je Isak.

On je, također, najavio da će u narednom periodu FMUP dodatno ojačati Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a kroz nabavku materijalno-tehničkih sredstava i, naravno, prijem novih policijskih službenika.

Da se na jačanju jedinice radilo i u prethodnom periodu rekao nam je direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić. On je naglasio da se zahvaljujući Specijalnoj jedinici FUP-a garantuje veći stepen sigurnosti u FBiH.

“Specijalna policijska jedinica FUP-a spremna je profesionalno i efikasno odgovoriti na sve sigurnosne izazove. Mi smo u toku 2023. godine ojačali ovu jedinicu nabavkom novog oklopnog vozila ‘Roshel’, a već sam razgovarao s federalnim ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom o nabavci još dva ovakva vozila u tekućoj godini. Pored toga naš fokus bit će na nabavci oružja, dronova i taktičke uniforme. S jakom i obučenom Specijalnom policijskom jedinicom FUP-a, koja i u ovom monetu ostvaruje izvanrednu saradnju s drugim jedinicama slične namjene u BiH, ali i međunarodnim partnerima, možemo garantovati visok stepen sigurnosti u Federaciji BiH. U toku 2024. godine izvršit ćemo prijem 100 novih policijskih službenika od kojih će 50 biti raspoređeno u Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a”, zaključuje Munjić.

Klix.ba ovom prilikom najavljuje kratkometražni dokumentarni film o Specijalnoj jedinici FUP-a koji ćete moći pogledati uskoro, a do tada smo za vas pripremili nekoliko kadrova pokaznih vježbi na različitim lokacijama.

Klix