Tekst se nastavlja ispod oglasa

Episkop raško-prizrenski Teodosije sastao se danas u manastiru Gračanica sa britanskim ambasadorom u Prištini g. Nikolasom Abotom povodom niz optužbi koji je iznijet na račun Srpske pravoslavne crkve.

Vladika je ambasadoru prenio najdublju zabrinutost povodom najnovije izjave britanske parlamentarke Ališe Кerns koja je iznela tvrdnje da se preko srpskih pravoslavnih crkava na severu Кosova vrši ilegalno unošenje oružja.

“Vladika je posebno naglasio da je ova vest, koju je u međuvremenu demantovao КFOR, višestruko pogoršala bezbednost SPC na Кosovu i da ozbiljno može da oteža proces de-eskalacije tenzija na severu Кosova i dijalog.

Vladika je ponovio stav naše Crkve da se naša Crkva zalaže za mir među svim građanima na Кosovu i da ne može dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu ili političku manipulaciju sa našim crkavama” saopšteno je iz Eparhije raško prizrenske.

Britanski ambasador u Prištini izrazio je zabrinutost zbog trenutnih dešavanja na sjeveru ove zemlje navodeći da Crkve zapravo imaju značajnu ulogu u unaprijeđenju odnosa između zajednica.

Dodaje da je potrebna hitna deeskalacijakako bi se smirila situacija.