Autoceste FBiH raspisale su javni poziv za izradu studije o mogućnostima izgradnje fotonaponskih elektrana na koridoru Vc. Dokument treba sadržavati prijedlog PV tehnologije, procjenu potrebnih ulaganja i analizu isplativosti.

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH planira postaviti solarne panele duž autocesta i proizvoditi električnu energiju za vlastitu potrošnju. To je pionirski korak za regiju Jugoistočne Europe,a s slijedi sličan potez slovenske tvrtke za upravljanje cestama u srpnju.

Namjera Autocesta Federacije BiH uklapa se u širenje proizvodnje električne energije za vlastite potrebe u regiji, ali i u trend koji se u posljednje vrijeme pojavio, da se solarni paneli postavljaju na mjestima koja nemaju drugu namjenu. Sve je veći broj agrosolarnih projekata i investicija u fotonapon na branama, uz željezničke pruge ili na parkiralištima širom regije i Europe,izvještava Balkan Energy News.

Autoceste FBiH raspisale su javni poziv za izradu studije o mogućnostima izgradnje fotonaponskih elektrana na koridoru Vc. Dokument treba sadržavati prijedlog PV tehnologije, procjenu potrebnih ulaganja i analizu isplativosti.

Koridor Vc povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH. Prolazi od Budimpešte preko Osijeka i Sarajeva do luke Ploče na jadranskoj obali. Najduži dio je na području BiH – 340 kilometara, od čega se 285 kilometara proteže preko Federacije BiH. Do sada je izgrađeno samo 121,4 kilometara autoceste, prenosi Indikator.

Kako navode iz Autocesta FBiH, glavni pokretač projekta je činjenica da cijene električne energije imaju uzlazni trend, dok je solarna energija jedan od najjeftinijih energenata.

posterS obzirom da instalacija PV sustava zahtijeva velike površine, a najbolje rezultate daje ako se radi u blizini mjesta potrošnje, studija treba ispitati tehnologije i predložiti rješenja za PV elektrane na postojećim i budućim dionicama koridora Vc, navelo je poduzeće.

Prema podacima iz 2019. godine, potrošnja električne energije na koridoru Vc bila je oko 8.500 MWh uz godišnji račun od oko 1,5 milijuna KM.Autoceste FBiH ističu da bi korištenje solarnih panela moglo pretvoriti ceste u ogromne generatore energije. Nekoliko projekata u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj već je pokazalo da se fotonaponski sustavi mogu koristiti za proizvodnju električne energije za odmorišta, ceste i tunele.

Veliki potencijal za proizvodnju električne energije imaju fotonaponski sustavim na zvučnim barijerama, odlagališta iskopanog materijala od cestogradnje te zemljište koje nije predviđeno za izgradnju autoceste.

Studija bi također trebala ispitati slučaj postavljanja punjača za električna vozila i osnivanje energetske zadruge na koridoru Vc, kažu u poduzeću.

Rok za dostavu ponuda je 20. studenoga, a procijenjena vrijednost nabave je 146.260 KM.