Žrijeb za petog delegata iz RS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će održan u ponedjeljak, 1. jula, kazala je predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić.

– Više detalja bit će poznato nakon sutrašnje sjednice CIK-a – dodala je Hadžiabdić na današnjoj press konferenciji.

Žrijebom će biti odlučeno hoće li peti delegat u Domu naroda Parlamenta BiH ostati SNSD-ov ili će umjesto SNSD-a ući delegat iz PDP-a, čime bi SNSD izgubio “kontrolni paket” u Domu naroda.
Sve ovo uslijedilo je nakon žalbi, odluka, apelacija koje su podnošene pošto je Narodna skupština RS-a, poslije Općih izbora održanih 2022. godine, izabrala četiri SNSD-ova delegata za državni Dom naroda i nije htjela priznati listić PDP-a.

Osim ovoga, na današnjoj press konferenciji CIK-a izneseni su podaci o završenim ovjerama političkih subjekata za Lokalne izbore 2024, koji će biti održani 6. oktobra.
Kako je naznačeno, na glasačkim listićima trebalo bi se naći ukupno 300 političkih subjekata.
Od 122 stranke ovjereno njih 117, a od 238 nezavisnih kandidata ovjereno ih je 146, uključujući 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina.
Od 55 stranaka čija je ovjera odbijena, njih deset je uložilo žalbu. Sud Bosne i Hercegovine je sve odluke CIK-a i potvrdio.

– Kada je u pitanju predmet SDS, kao što znate stranka nije podnijela broj računa za finansiranje izborne kampanje. Još jedan predmet zaslužuje pažnju. Srpska radikalna stranka – dr. Vojislav Šešelj je trebala ukloniti nedostatke u nazivu stranke jer smo zaključili da se u nazivu glorificira ratni zločinac i tražili smo da se ukloni Vojislav Šešelj u roku od dva dana. Prihvatili su zahtjev pa će na lokalnim izborima nastupiti kao SRS – Srpska radikalna stranka – rekla je Hadžiabdić.

Zaprimljeno je i 59 prijava za ovjeru koalicija i devet prijava za ovjeru listi nezavisnih kandidata, te su sve ovjerene.
– Prilikom ovjere koalicija i nezavisnih kandidata, neke političke stranke i nezavisni kandidati učestvuju na izborima samo u okviru koalicije, odnosno liste nezavisnih kandidata. Tako da bi se na glasačkim listićima trebalo naći ukupno 300 političkih subjekata, ukoliko budu imali ovjerenu kandidatsku listu, odnosno 113 političkih stranaka, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 59 koalicija i 9 listi nezavisnih kandidata – istaknuto je iz CIK-a.
Proces podnošenja kandidatskih lista počinje danas i trajat će do 8. jula 2024. godine do 16 sati.