U vremenu kada su viroze i prehlade učestale, mnogi pronalaze olakšanje u ljekovitim svojstvima đumbira. Zingiber officinale iliti đumbir, biljka s trstici sličnim izgledom, postala je popularan izbor za potporu imunološkom sistemu i ublažavanje simptoma prehlade.

Đumbir potječe iz tropskih azijskih šuma, no danas se uzgaja kao kultura u raznim dijelovima svijeta. Najveći proizvođači su Indija, Nigerija, Jamajka, Sierra Leone, Haiti, a đumbir se sve više pojavljuje i na policama trgovina širom svijeta. Dostupan je svjež kao gomolj, u obliku praha ili čak kao ušećerena delikatesa.

Svježi đumbir, koji se može uzgajati i u vlastitom vrtu, ima karakterističan pikantan okus i ugodan miris. Osim što se koristi kao začin, đumbir je popularan i u pripremi različitih ljekovitih napitaka.

Ako imate problema s pušačkim kašljem, imamo recept koji će vam pomoći u izbacivanju sluzi i očistiti bronhije, piše Dom i dizajn.

Recept je: 1 kašika jabukovog sirćeta, komadić svježeg korijena đumbira (veličine 6-8 mm), 1 kašika kokosovog ulja i 1 čajna kašika meda. Pripremite tako da narežete đumbir na komade i stavite ga u čašu vode. Prokuhajte i ostavite da se piće ohladi. Ako imate jaki kašalj dodajte kokosovo ulje, jabukovo sirće i med. Sve to popijte na eks.