Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit zatražio je od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu, kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju tzv. Dana Republike Srpske, 9. januara.

Podržaćemo organe u BiH i da im se zabrani ulazak u BiH ako se zahtjev ne ispuni.

Pomenuti zahtjev samo je nastavak pritisaka koji Šmit pravi kada je riječ o Danu Srpske, a nedavno je zaprijetio i da bi funkcioneri i zvaničnici Srpske koji budu pripremali ili organizovali pomenuti događaj mogli biti uhapšeni i to od strane EUFORA, prenosi Glas Srpske iz briselskih krugova.

Na organima za sprovođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji, je da preduzmu odgovarajuće zakonom propisane korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara – rekao je Šmit te dodao da je ta proslava “jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika te krivično djelo.

Podsjećamo, prvi čovjek crnogorskog parlamenta Andrija Mandić redovan je gost 9. januara u Banjaluci, a obilježavanju Dana Republike Srpske godinama unazad prisustvuju i najviši funkcioneri Srbije poput premijerke Ane Brnabić, predsjednika Skupštine Ivice Dačića, a jednom prilikom je prisustvovao i prvi čovjek pomenute zemlje Aleksandar Vučić.

Obilježavanju su prisustvovali i Boris Tadić i Tomislav Nikolić dok su obavljali funkciju predsjednika Srbije.