Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) u intervjuu za njemački medij FAZ se osvrnuo na prijetnje hapšenjem od strane predsjednika RS Milorada Dodika ukoliko se pojavi na području tog entiteta.

 

 

Upitan da li će se u narednom periodu pojaviti na području RS, on je odgovorio potvrdno.

Gubljenje ugleda

– Tamo imam termine u narednih nekoliko dana i sedmica, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Ja se toga držim – i preporučujem gospodinu Dodiku da više ne tjera svoje sebične ludosti – poručio je Šmit.

Upitan da li će njegov dolaskom Dodik izgubiti ugled među pristalicama, Šmit odgovara:

 

– Tada će njegove pristalice shvatiti da on ne radi uvijek ono što kaže – i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro.

Ima imunitet

Na pitanje o ovlaštenjima Dodika da hapsi, Šmit ističe da je zaštićen Bečkom diplomatskom konvencijom, da uživa imunitet i da stoga Dodik nema ovlaštenja. Osvrnuo se i na krivičnu prijavu Dodika protiv njega.

– Tužilaštvo bi to prvo moralo da razjasni. Dodik je već pokušao da me prijavi u RS, a pametno banjalučko javno tužilaštvo je, iz mjera predostrožnosti, ovaj postupak odmah proslijedilo Državnom tužilaštvu u Sarajevu, od kojeg dalje ništa nisam čuo. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava u Bosni. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi se trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke – odgovorio je Šmit.