Službena vozila u institucijama Bosne i Hercegovine godinama se suočavaju se s kontroverzom vezanom za njihovo neracionalno korištenje.

U BiH još uvijek ne postoje javni i zvanični podaci o broju službenih vozila u vlasništvu ministarstava, službi, javnih preduzeća i institucija na svim nivoima vlasti.

Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH) došla je do podataka da broj službenih vozila u našoj zemlji prelazi cifru od 11 hiljada, s tim da se taj broj odnosi samo na one podatke iz tendera, odnosno tenderskih dokumentacija za registraciju ili servis vozila.

Odjeljenje za reviziju institucija BiH takođe godinama upozorava na brojne nepravilnosti vezane za ovu problematiku.

Prema posljednjem izvještaju Odjeljenja, revizori su utvrdili da službeni automobili prelaze na stotine kilometara bez putnih naloga, čak i vikendom.

Takođe su problematizovali što se vozila servisiraju kod servisera s kojima nije potpisan ugovor.

Važno je naglasiti da se službena vozila koriste za službene potrebe institucija BiH, ali samo na osnovu pisanog naloga za službeno putovanje, kojim rukovodilac institucije ili lice koje on ovlasti odobrava korištenje službenog vozila u svrhu prevoza lica, stvari i drugog tereta.

Zbog tih činjenica, državni parlamentarac Saša Magazinović je nedavno o ovoj problematici naveo da se korištenju auta na 24 sata mora stati u kraj, stvarajući novu praksu o korištenju ovih pogodnosti.

(Klix)