test
23.8 C
Prijedor
Utorak, 18 Juna, 2024
Početna BiH Slučaj iz Brčkog: Porodica prijavila doktora da je zakopao tijelo u fontani...

Slučaj iz Brčkog: Porodica prijavila doktora da je zakopao tijelo u fontani – on im je prijetio

Ovih je dana javnost je iznenadila vijest da su iz avlije ispred kuće porodice Mraović u centru Brčkog, ispod fontane, ekshumirane kosti bošnjačke žrtve ubijene tokom Genocida 1995. godine. Ekipa Stava razgovarala je s članovima porodice koji su prijavili bivšeg muža, odnosno oca dr. Nebojšu Mraovića, za kojeg se sumnja da je skrio kosti pronađene ispod jedne od fontana. 

– Nebojša Mraović je moj bivši suprug i bivši zaposlenik Ortofizika. Godine 2008. osnovala sam Ortofizik dok je on još radio u brčanskoj bolnici, a od 2012. godine bio je zaposlen ovdje sve do penzije, a kada je penzionisan, bio je angažiran na ugovor o djelu do 10. novembra prošle godine, odnosno do trenutka kada smo ga zbog haosa koji je pravio i oružja bili prinuđeni prijaviti policiji. Do tih situacija nikada ranije nisam imala susret s policijom ili pravosuđem. Tolike godine radim pošteno i za nas se zna kakvi smo poslodavci, iako mi je bivši muž pravio probleme i osam mjeseci nismo mogli normalno raditi. Nakon otkrića kostiju, najvažnije mi je da će nečija duša naći svoj smiraj.

Poslije svega, javljaju nam se naši pacijenti koji kažu da ni trenutka nisu posumnjali da djeca ili ja imamo neke veze s posmrtnim ostacima. Pazite, mi radimo s osjetljivim kategorijama. To su ratni vojni invalidi i Srbi, i Bošnjaci i Hrvati. Nas samo interesuje posao i da tim ljudima pomognemo. Prvi pacijenti koji su jučer (ponedjeljak, 25. septembar, op. a.) bili ovdje, jesu Bošnjaci iz Maoče, a zvali su i drugi pacijenti, koji su samo htjeli da nam kažu da ova situacija ne remeti ništa između nas, da će nastaviti dolaziti u našu ordinaciju. Jutros je zvao i K. B., Bošnjak, ratni vojni invalid koji je na ratištu ostao bez obje noge, i mi mu radimo protetiku. Kaže on: ‘Nedo, samo sam te nazvao da znaš da o tebi nisam ni sekunde promijenio mišljenje. Uz tebe sam i uz tvoju djecu’ – započinje Neda priču o slučaju koji je sve prestravio.

Neda

 

Sinovi Nigor i Dario potvrđuju majčine riječi, dodajući da “svi koji ih poznaju, znaju kakvi su i znaju da su ‘operirani’ od bilo kakvog vida nacionalizma te da ljude gledaju prema ponašanju, a ne prema vjerskoj ili političkoj pripadnosti”.

– Brčko je mala sredina, a čim se pročulo za ovaj slučaj, naši drugovi su nas zvali da pitaju treba li nam šta. Moj dobar prijatelj je Bošnjak, moram to tako reći, iako ljude ne dijelim po toj osnovi. On nas je pitao želimo li doći k njegovoj kući ako ovdje nismo sigurni. Na balkanske kletve upućene porodici preko društvenih mreža i portala se ne osvrćemo, a ko god nas zna, zna da mi nemamo veze s posmrtnim ostacima koji su iz okoline Srebrenice doneseni valjda godinu, odnosno dvije prije našeg rođenja – ističe Dario.

Na pitanje kako i kada su supruga i djeca saznali za ljudske kosti ispod fontane, Neda ističe da joj je to Nebojša priznao ranije, tokom jedne svađe.

– Prijeteći je rekao da nam u amanet ostavlja ljudske kosti ispod fontane. Rekao je da je iz lova donio kosti koje je držao u bolnici sve do 2012. godine, odnosno do kada je napustio bolnicu, ali nije mi bilo ni na kraj pameti da bi nam ih mogao zakopati ispod prozora. Tada je, u ljutnji, svašta izgovorio i tome nisam pridavala pažnju. Na to sam i zaboravila, sve dok mi poslije nekog vremena pred djecom nije rekao: ‘Pazi šta pričaš. Završit ćeš i ti u fontani.’ Tada sam zapravo shvatila da je možda ipak bio u stanju to da uradi.

Djeca su pitala o čemu se radi. Tu smo noć presjedili ovdje u kući. Ja prvo nisam htjela prepadati djecu, jer ni sama nisam bila sigurna, ali onda sam im ispričala šta mi je njihov otac rekao. Tada smo odlučili da ga moramo prijaviti, ali smo tražili put kako i kome da se obratimo. Prijavili smo slučaj SIPA-i u Tuzli. SIPA je zajedno s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine sve dalje organizirala. Od naše prijave je prošlo nekoliko mjeseci, a nekoliko dana pred ekshumaciju rečeno nam je da će doći. Katastrofalno smo podnijeli sav taj proces – navodi Neda.

Mlađi sin Dario, kojem je tokom ekshumacije pozlilo, ističe da mu je neshvatljivo da neko, pogotovo neko njemu blizak, može u svom dvorištu, gdje često boravi i gdje mu je porodica, zakopati ljudske kosti.

– To mi je nepojmljivo, ali, nažalost, istina je. Nemam riječi da okarakterišem tog čovjeka. I vjerujte, od te noći kada smo saznali za tu nesretnu fontanu i kada smo ga odlučili prijaviti, mi smo u strahu. Plašimo se jer to nije mala stvar. Čovjek ima oružje, koje mu je bilo oduzeto pa pohranjeno u policijski depozit, pa mu je navodno vraćeno pa ga je on kao prodao i nama se smije dok piše o tome. Ko zna šta je on u stanju sve uraditi nakon ovoga i nadali smo se da će naše prijave za oružje uroditi plodom i da će do dolaska SIPA-e i Tužilaštva on biti razoružan, jer bismo tada djelimično bili sigurniji, mada ni to nije neka utjeha ako nam želi nauditi. Relativno brzo od prijave SIPA-i se sve desilo i brzo su došli u naše dvorište – priča sin Dario.

Neda, Nigor i Dario

 

Na ekshumaciju je stigao tim od petnaestak ljudi, među kojima su bili pripadnici SIPA-e, Tužilaštva, patolozi iz Tuzle, uposlenici Instituta za nestale osobe BiH, pripadnici lokalne policije i ljudi koje je Institut angažirao za iskop.

– Sve je trajalo od pola dvanaest do dva. I prilikom iskopa nismo bili sigurni da li će se šta pronaći. Nekako smo se nadali da to ipak nije istina, a onda se pojavila ljudska lobanja. Grozan osjećaj – navodi Nigor.

– Šta će nekome ko je ortoped, koga prvenstveno zanimaju ruke, noge, kičma, nečija glava?! Strašno. Kako je mogao uzeti nečiju glavu i staviti je u ruksak pa donijeti u Brčko? Pitali su nas kasnije za naknadu štete. Rekli smo da ništa ne potražujemo, samo da se te kosti ukopaju – priča Neda.

Upitani za motiv prijave, Neda negira da je to bio osvetnički čin bivšem mužu i ocu.

– Ne, to je bio isključivo humani čin. Kada sam se uvjerila da je taj čovjek zaista sposoban da to i uradi, rekli smo: hajde da se sazna ko je to i da ta osoba bude časno sahranjena gdje joj je mjesto i da na kraju familija, koja tolike godine traga, sazna šta je bilo s njihovim članom porodice. Ljudski je i po Božijem da svako nađe svoj mir – ističe ona.

– Čitav smo život trpjeli psihičke torture s njegove strane. Fizički nas nije napadao, ali je razbijao, a gdje god bih krenula, ograničavao mi je vrijeme, štopao je koliko mi treba da se vratim iz prodavnice. Nikad ni s kim nisam smjela prošetati, niti otići s prijateljicom na kafu. Vrijeđao me, a nakon što mi je zbog karcinoma odstranjena dojka, govorio mi je da više nisam kompletna žena. Noć pred moju prvu hemoterapiju u Banjaluci, lupao je i razbijao po kući. To je psihička tortura koju sam, sada kada sam se osvijestila, trpjela ne znam ni sama iz kojeg razloga. Prošle godine, 18. maja je kulminiralo kada je krenuo po oružje.

Angažirali smo i psihijatra, ali zbog kolegijalnosti, nikad nikakav nalaz nismo vidjeli. Policiji Brčko distrikta smo prijavili 10. novembra da je kompletan ormar oružja odnio u Odžak, dakle na drugu teritoriju, gdje ide u lov, ali njemu je to oružje opet vraćeno. I za nasilje u porodici, sve smo ispričali policiji u Brčkom i imaju iskazi, na stotinu ispisanih stranica izjava moje djece i mene. Ništa nije urodilo plodom i nismo dobili nikakvu podršku, samo zato jer je on doktor, ugledan je član društva i manipulirao je svojom titulom.

Koristio je i svoje veze i poznanstva gdje god je mogao. U međuvremenu mi je slao prijeteće e-mailove, u kojima je navodio da je sklopio formalni kupoprodajni ugovor za oružje i da ga je prodao prijateljima. Pisao je da mu je sada lakše jer ne mora nositi oružje, a čak sam saznala da je 1. decembra 2022. godine, poslije tih prijava, izvadio ljekarsko uvjerenje za oružje. Nikada nismo dobili odgovor šta se desilo s oružjem.

Zapravo, iz policije su nam na naš zahtjev da se pismeno izjasne, napisali da nisu dužni da nam daju te informacije, ali da će to dostaviti sudu ako bude zatraženo. Na sudu smo zbog ostavinskog postupka, a Nebojša nas je tužio zbog ometanja posjeda, jer je morao iseliti odavde, iz kuće koju je kupila moja majka i koja je u mom vlasništvu 1/1. Tog dana dok se pakovao, morali smo angažirati zaštitarsku agenciju. Preživjeli smo nevjerovatnu torturu, a isto tako, boli nas spoznaja da se obični građani u Brčko distriktu nemaju kome obratiti za pomoć – opisuje Neda šta je trpjela od bivšeg muža dr. Nebojše Mraovića.

Bivša supruga i sinovi negiraju da je dr. Mraović u bijegu i da je napustio državu. Naprotiv, kažu da je radno angažiran i da uredno dolazi na posao.

– On radi normalno ponedjeljkom, srijedom i petkom u jednoj ordinaciji u blizini. I jučer je bio na poslu. Saznali smo to putem telefona, kada smo zvali kao navodno zainteresirani da pitamo možemo li kod njega dobiti termin za pregled. Radimo to zbog svoje sigurnosti, jer nismo sigurni šta on ima od oružja. Ovdje pored kuće je stara zadruga. Neki dan je dolazio policajac. Rekla sam mu da nam njihovi obilasci ne pružaju neku sigurnost, jer, pogledajte, otvoreni su prozori. Taj je objekt tako blizu da čak i osoba koja slabo gađa može nekog ovdje pogoditi. To je sekunda. Ujutru kada otključavam kapiju, razmišljam. Gledam hoće li me šta pogoditi iz ograde koja je sva u zelenilu. Sve se osvrćem i gledam u retrovizor dok vozim. Što se tiče naše trenutne bezbjednosti, sve smo uradili na rizik. On nam se poslije ovoga nije obraćao. Ne znam kakva je dalja procedura. Mislim da je na potezu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine – navodi Neda za Stav.

Nakon što riješe određena administrativna pitanja, Neda i njeni sinovi ističu da namjeravaju promijeniti prezime, jer ne žele da ih u budućnosti išta povezuje s osobom koja je počinila monstruozno nedjelo.

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, za pružanje funkcija društvenih medija i za analizu našeg prometa. Također dijelimo informacije o vašem korištenju naše stranice s našim partnerima za društvene mreže, oglašavanje i analitiku.
Cookies settings
Prihvatam
Politika privatnosti i kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Politika privatnosti

Koje informacije prikupljamo?

Prikupljamo informacije od vas kada se registrujete na našoj web stranici ili naručite. Prilikom naručivanja ili registracije na našoj web stranici, prema potrebi, od vas će se možda tražiti da unesete svoje: ime, adresu e-pošte ili poštansku adresu.

Za šta koristimo vaše podatke?

Bilo koja informacija koju prikupljamo od vas može se koristiti na jedan od sljedećih načina: Da personalizujete svoje iskustvo (vaše informacije nam pomažu da bolje odgovorimo na vaše individualne potrebe) Da poboljšamo našu web stranicu (kontinuirano nastojimo poboljšati ponudu naše web stranice na osnovu informacija i povratnih informacija koje dobijamo od vas) Da poboljšamo korisničku uslugu (vaše informacije nam pomažu da efikasnije odgovorimo na vaše zahtjeve za korisničku službu i potrebe podrške) Za obradu transakcija Vaše informacije, bilo javne ili privatne, neće se prodavati, razmjenjivati, prenositi ili davati bilo kojoj drugoj kompaniji iz bilo kojeg razloga, bez vašeg pristanka, osim za izričitu svrhu isporuke kupljenog proizvoda ili tražene usluge. Za administriranje takmičenja, promocije, ankete ili druge funkcije stranice Za slanje periodičnih e-poruka Adresa e-pošte koju navedete za obradu narudžbe koristit će se samo za slanje informacija i ažuriranja u vezi s vašom narudžbom.

Kako štitimo vaše podatke?

Mi implementiramo različite sigurnosne mjere kako bismo očuvali sigurnost vaših ličnih podataka kada naručite ili unesete, pošaljete ili pristupite vašim ličnim podacima. Nudimo korištenje sigurnog servera. Sve dostavljene osjetljive/kreditne informacije se prenose putem Secure Socket Layer (SSL) tehnologije, a zatim šifriraju u našu bazu podataka provajdera platnog prolaza samo da bi im mogli pristupiti oni koji imaju posebna prava pristupa takvim sistemima i od njih se traži da čuvaju povjerljivost informacija. Nakon transakcije, vaši privatni podaci (kreditne kartice, brojevi socijalnog osiguranja, finansije, itd.) neće se čuvati u arhivi duže od 60 dana.

Da li koristimo kolačiće?

Da (Kolačići su male datoteke koje web lokacija ili njen dobavljač usluga prenosi na čvrsti disk vašeg računala putem vašeg web preglednika (ako dozvolite) koji omogućava web lokacijama ili sistemima dobavljača usluga da prepoznaju vaš preglednik i zahvate i zapamte određene informacije Koristimo kolačiće kako bi nam pomogli da zapamtimo i obradimo artikle u vašoj košarici za kupovinu, razumijemo i pohranimo vaše postavke za buduće posjete, pratimo oglase i prikupljamo zbirne podatke o prometu web-lokacije i interakciji s web-lokacijom kako bismo mogli ponuditi bolje iskustvo i alate na stranici budućnost. Možemo sklopiti ugovor s pružaocima usluga trećih strana kako bi nam pomogli u boljem razumijevanju posjetitelja naše stranice. Ovim pružateljima usluga nije dozvoljeno da koriste informacije prikupljene u naše ime osim da nam pomognu u vođenju i poboljšanju našeg poslovanja. Ako želite, možete odabrati da vas računar upozori svaki put kada se kolačić šalje ili možete odabrati da isključite sve kolačiće putem postavki vašeg pretraživača. Kao i većina web stranica, ako isključite svoje kolačiće, neke od naših usluga možda neće raditi ispravno. Međutim, još uvijek možete naručiti kontaktiranjem korisničke službe. Google Analytics Na našim stranicama koristimo Google Analytics za anonimno prijavljivanje korištenja stranice i za oglašavanje na stranici. Ako želite isključiti praćenje vašeg ponašanja na našim stranicama pomoću Google Analytics-a, molimo koristite ovaj link (https://tools.google .com/dlpage/gaoptout/)  

Samo Politika privatnosti na mreži

Ova politika privatnosti na mreži odnosi se samo na informacije prikupljene putem naše web stranice, a ne na informacije prikupljene van mreže.

Vaš pristanak

Korištenjem naše stranice pristajete na našu politiku privatnosti.

Promjene naše politike privatnosti

Ako odlučimo promijeniti našu politiku privatnosti, te promjene ćemo objaviti na ovoj stranici.
Save settings
Cookies settings