Slovenački parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu bezbjednosti na putevima u narednih sedam godina, koji podrazumjeva ograničenje brzine kretanja na 30 km na sat na više putnih pravaca, a vozači neće smjeti da imaju ni promil alkohola u krvi.

Nove mjere bi trebalo da obezbjede da do 2030. na putevima ne pogine više od 50 ljudi i da u nesrećama ne bude više od 400 povređenih.

Rezolucija predviđa i razvoj infrastrukture kako bi se dodatno promovisalo sigurno korišćenje javnog prevoza, pješačenje, biciklizam i drugi oblici mobilnosti.

Ujedno se planira proširenje područja s najvećom dopuštenom brzinom od 30 kilometara na sat i područja umjerenog saobraćaja, posebno u blizini škola, vrtića, na raskrsnicama javnog putničkog saobraćaja i naseljenim mjestima.

Rezolucija, između ostalog, predviđa pooštravanje zakona za povratnike u saobraćajnim prekršajima i mogućnost podizanja odštetnog zahtjeva za izazivanje teške saobraćajne nesreće zbog alkohola ili droga sa 13.560 evra na 130.000 evra, navodi slovenački N1, prenosi Tanjug.