Slovenija je odlučila da se službeno pridruži postupku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) tražeći savjetodavno mišljenje o izraelskoj kontroli i politici na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i Istočnom Jerusalemu, zahtjevu koji prethodi optužbama za genocid koje je uložila Južnoafrička Republika.
Južnoafrička Republika pred Međunarodnim sudom pravde, u čijem radu učestvuje 15 sudija izabranih na po devet godina i po jedan sudija kojeg su odabrale Južnoafrička Republika i Izrael, zahtjeva da ovaj sud izda privremenu mjeru kojom će narediti Izraelu da obustavi vojne operacije u Gazi, dok će samo dokazivanje genocida da potraje nekoliko godina.

Njima će se od sada pridružiti i Slovenija, što je potvrdila ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica vlade Tanja Fajon.

“Slovenija je dosljedno pozivala na dodatne sankcije protiv Hamasa i nasilnih izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali, kao i na uspostavljanje trajnog primirja u Gazi, neograničeni humanitarni pristup i rani početak mirovnog procesa rješenja dvije države”, dodano.
Inače, prošle sedmice je pred Međunarodnim sudom pravde održano ročište na kojem je Južnoafrička Republika dala svoje uvodne riječi.

Govorio je tada Vusi Mandonsela, ambasador Južnoafričke Republike u Nizozemskoj.

“Južna Afrika je priznala stalnu nakbu palestinskog naroda kroz kolonizaciju Izraela od 1948., koja je sistematski i nasilno lišila posjeda, raselila i rascjepkala palestinski narod, namjerno im uskraćujući njihovo međunarodno priznato, neotuđivo pravo na samoodređenje i njihovo međunarodno priznato pravo povratka kao izbjeglice u svoje gradove i sela u ono što je sada država Izrael”, rekao je Mandonsela.

Mandonsela je rekla da izraelska navodno genocidna djela u Gazi “neizbježno čine dio kontinuuma nezakonitih radnji počinjenih protiv palestinskog naroda od 1948. godine”.

Prema pisanju The Times of Israel, naredno ročište trebalo bi biti održano 19. februara.