Dana 09.02.2024. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su, u sklopu operativne akcije „Hijena“, na području Sarajeva realizovali pretrese na tri lokacije, te su tom prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka, i to: oko 130 grama opojne droge kokain, digitalna vaga za precizno mjerenje težine opojne droge, više mobilnih telefona, računara i drugih elektronskih uređaja za pohranjivanje podataka, dokumentacija u vezi s kupovinom nekretnina i drugi materijalni dokazi, saopćeno je iz SIPA-e.
Organizirani kriminal

Četiri lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnom drogom, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pranje novca iz Krivičnog zakona BiH, te nanošenje teških tjelesnih povreda i oštećenje tuđe stvari iz Krivičnog zakona FBiH.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Republike Srpske, MUP-om Kantona Sarajevo, MUP-om Zničko-dobojskog Kantona i Federalnom upravom policije.
Saradnja sa Španijom i Švedskom

Radi se o predmetu u kojem policijski službenici SIPA-e u koordinaciji s Tužilaštvom BiH već duži period rade na dokumentovanju navedenih krivičnih djela, a koja saznanja su dobijena analizom kriptozaštićenih aplikacija Anom i Sky. U navedenom predmetu ostvarena je saradnja s policijskim organima Kraljevine Španije i Kraljevine Švedske.

Lica lišena slobode, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, bit će predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.