Snimak nastao u Jugoslaviji tokom 1960-ih otkriva školske muke kroz koje su tada djeca prolazila. Mnogi od njih su naveli da se nikako ne žele obrazovati.

“Morete sve uraditi, mene u školu natjerati ne merete”, kratko je kazala jedna djevojčica.

Otac je kazao kako se njegova kćerka školovala sedam godina te da je završila pet razreda. U šesti razred je išla dvije godine te ga je trebala opet ponavljati. Voditelj ga je pitao zašto njegovo dijete propada.

“Pitajte je vi, što ću je ja pitati? Ja sam je pitao i mene je već zabolio jezik”, odgovorio je. Drugi otac je naveo kako ne želi slati dijete u školu zato što se tamo skidaju u gaće i idu na gimnastiku.

“E, moja neće jer ja to ne dam, to je moje”, dodao je. Voditelj je djevojčicu s početka snima pitao hoće li još jednom pokušati ići u školu.

“Neću više nikad. Gonite me u zatvor, neću. Šta ćete mi sad kad neću?”, odgovorila je.

Druga djevojčica je ispričala kako je prošla tricom. Roditelji su joj rekli kako se mora školovati, ali ona to naprosto ne želi.

“Koliko ja poznajem zakon, mora ići dok ne navrši 15 godina. More bit da se to nešto mijenjalo. Sve se nešto mijenja. Ja sam razumio do 15. godine, do osmog razreda. Ja ga nijesam dalje razumio niti mi ga je ko pokazao”, naveo je jedan otac.

@cembrljanje 🤔🤔 #fyp #smijesniklipovi #balkantiktok ♬ original sound – Cembrljanje