Ministri vanjskih poslova članica NATO-a će razgovarati na dvodnevnom sastanku u Briselu i o stanju na zapadnom Balkanu, na kojem, kako kaže Stoltenberg, postoje “maligni pokušaji da se posije razdor.

– Razgovarat ćemo i o stanju na zapadnom Balkanu, gdje vidimo secesionističku retoriku koja unosi razdor u Bosni i Hercegovini i maligne pokušaje da se posije razdor, uključujući i iz Rusije – rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji počinje u utorak u Briselu.

Stoltenberg je spomenuo i ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova, dodavši da će ministri razgovarati s visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu poliitiku Žozepom Boreljom (Josep Borrell).

– NATO je već poslao dodatnih hiljadu vojnika na Kosovo i razmatramo trajnije povećanje našeg mirovnog kontingenta – rekao je Stoltenberg.

Istaknuo je da se Srbija i Kosovo moraju ponovno angažirati u dijalog pod okriljem EU.

– Stabilnost ovisi o tome hoće li sve strane izabrati dijalog i diplomatiju umjesto sukoba i haosa, Secesionističke prilike vode ka samouništenju, dodao je glavni sekretar NATO-a.