Sedmi dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala u utorak u Banjskom polju kod Bora. U istragu o njenom nestanku uključila se i bečka policija, nakon što se pojavio snimak iz Beča na kojem su dvije Rumunke sa djevojčicom koja podsjeća na Danku.

Ambasada Srbije poziva sve koji u Austriji prepoznaju nestalu djevojčicu da prijave policiji. U međuvremenu, Interpol je objavio međunarodnu potragu.

Kriminalistička služba pokrajine Beč pokrenula je istragu u slučaju nestanka dvogodišnje Danke, koja je navodno viđena u glavnom gradu Austrije.

U pitanju je žuta potraga, odnosno potraga za nestalim licima. U ovom slučaju, podaci se mogu mijenjati na svakih sat vremena, odnosno mogu biti ažurirani.

Ambasada Srbije u Austriji objavila je na zvaničnom sajtu da moli da ukoliko neko prepozna nestalu djevojčicu, na teritoriji te države, odmah javi Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije ili Republike Austrije.

Ujak nestale djevojčice Stefan Dragomirović je za Blic.rs govorio o danu nestanka. On je dao na uvid posljednju fotografiju Danke Ilić, snimljenu kobnog dana, na kojoj se vidi djevojčica zajedno sa starijim bratom.

Na slici je Danka udaljena otprilike 30 metara od brata i gotovo izlazi iz vidokruga majke koja je napravila tu sliku.

“Danka se na toj fotografiji nalazi 30 metara dalje od brata i majke, blizu sijena i cjepanica u dvorištu kuće. Možda se neko sakrio iza i sačekao pravi trenutak. To je posljednja fotografija koja se nalazi u telefonu moje sestre i slikana je u 13:20 sati”, kaže Dankin ujak.

Dankin ujak tvrdi da je djevojčica tog dana i ranije jednom pokušala otići iz vidokruga majke, ali je majka uspjela da je pozove i vrati blizu sebe.

“Moja sestra Ivana je otišla do automobila da starijem sinu donese vodu koja je bila na mjestu suvozača. Djevojčica je ostala u dvorištu, to je bio trenutak od samo par sekundi. Kada se vratila, Danke nije bilo”, tvrdi ujak Stefan Dragomirović, opisujući trenutak nestanka djevojčice.

Dragomirović tvrdi i da nije tačno da je u tom trenutku, kada je njegova sestra povela djecu u šetnju, padala obilna kiša u Banjskom polju.

“Kao što možete i da vidite po ovim slikama (daje slike na uvid), napolju je bilo sunčano, tek poslije je pala kiša. Tako da ne znam zašto optužuju moju sestru da je vodila djecu po kiši napolje i da im je to sumnjivo”, kaže ujak Danke Ilić dok pokazuje njene posljednje fotografije.

Stefan Dragomirović dodaje da Dankina majka, nakon što joj je kćerka nestala, nije odmah digla opću uzbunu jer je vjerovala da je Danka negdje u blizini i da će je sama pronaći.

“Ona je dozivala, tražila, gledala svuda, ali Danke nigdje nije bilo… Uplašila se i pozvala muža Miloša, obavijestila ga da ne može pronaći kćerku. Ne znam tačno koje vrijeme je bilo, ali ubrzo nakon toga su pozvali i policiju”, kaže Dankin ujak.

Helikopteri MUP-a Srbije ranije su nadlijetali su širu oblast mjesta nestanka djevojčice.

Specijalistički timovi MUP-a pretražili su okolinu kuće, tunel, podzemne kanale i šahte, šume i nisu pronašli nikakve tragove koji bi ukazali na to da se djevojčica tu nalazila. MUP Srbije nastavlja operativni rad.