Mora biti sasvim jasno da je Bosna i Hercegovina suverena zemlja kao što je uspostavljeno Dejtonom, kazao je Schmidt

Secesionistička politika Milorada Dodika ključni je izazov za političko rješenje kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, kazao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u razgovoru za Reuters, snažno kritikujući predsjednika entiteta RS.

Upozorio je i na miješanje susjednih zemalja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, te poslao snažnu poruku: Mora biti sasvim jasno da je BiH suverena zemlja!

“On ne prihvata Bosnu i Hercegovinu, on daje spin koji je apsolutno pogrešan”, rekao je Schmidt, ocijenivši to kao opasnost.

Schmidt je upozorio i da se Dodik “igra Republikom Srpskom”. To je ocijenio “izazovnim i opasnim”, te zaključio kako je takvo nešto nemoguće pratiti.

Schmidt je rekao da bi Dodik mogao završiti sa svojim narodom kao Transdnjestrija. A to je referenca na prorusku regiju istočne Moldavije koja se otcijepila 1992., ali još uvijek nema međunarodno priznanje.

Kazao je i da međunarodni partneri koji pregovaraju o putu BiH ka integraciji u Evropsku uniju ne bi trebali pregovarati s nacionalistom Dodikom o osnovnim pitanjima.

“Čvrsto vjerujem u evropske integracije, ali ne u cijene koje postavlja Dodik nego u evropske standarde”, rekao je Schmidt.

Upozorio je i na miješanje susjedne Hrvatske i Srbije u unutrašnje stvari BiH, te rekao da bi destruktivnu ulogu mogla odigrati i srpska saveznica Rusija.

“Mora biti sasvim jasno da je Bosna i Hercegovina suverena zemlja kao što je uspostavljeno Dejtonom. A ne samo još jedan susjed gdje možete vršiti utjecaj. Postoje tendencije na strani Hrvatske kao i neke tendencije sa strane Srbije”, upozorio je Schmidt.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik prije tri dana ponovo je izjavio da će taj bh. entitet proglasiti nezavisnost isti dan ako visoki predstavnik nametne zakon o državnoj imovini.

“Ukoliko se takvo nešto desi može da računa istu noć odluku o nezavisnosti. Sve formalno pravne stvari su na našoj strani”, izjavio je Dodik.

Ocijenivši da je krajnje vreme za suštinsku raspravu u okviru BiH, Dodik je naglasio da je RS zainteresovana isključivo za BiH koja je predviđena Ustavom.

“Za drugu BiH, čak i ovu kako sada funkcioniše, mi nismo zainteresovani. Sve izvan Ustava mora da bude preispitano i nanovo dogovoreno”, naveo je Dodik, prenijela je Radio-televizija RS (RTRS).
Komšić ambasadoricu Izraela nazvao “izmanipulisanom zlonamjernom budalom”

predsjedavajući predsjedništva bih
Komšić ambasadoricu Izraela nazvao “izmanipulisanom zlonamjernom budalom”

Nedavno je Dodik izvrijeđao Schmidta nazvavši ga “fašističkim smećem”.