06.06.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Upravnog odbora Vijeca za provedbu mira, a tema razgovora je trenutna situacija u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Naglasio je da je sa međunarodnom zajednicom razgovarao o korištenju bonskih ovlasti zbog Milorada Dodika

Visoki predstavnik Christian Schmidt u intervjuu za Face televiziju komentarisao je aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te najavio novu odluku koja se tiče Milorada Dodika, a za koju smatra da ima snažnu podršku međunarodne zajednice. Moguća je i njegova smjena i zabrana bavljenjem politike.

Intervju je počeo osvrtom na današnji sastanak lidera vladajuće koalicije u Konjicu.

“Pratio sam dešavanja, vidio sam da se razgovaralo, ali nisam vidio da je išta riješeno. Postoje stvari o kojima treba razgovarati, ne samo o dešavanjima unutar koalicije, posebno o ponašanju iz RS. Nisam bio tamo prisutan, ali sam čuo da je bila usijana diskusija. Ali, ako želite da razgovarate, u jednom momentu se možete uznemiriti”, kazao je Schmidt.

“Prošlo je vrijeme izjava”

Na konstataciju da Dodik provodi državni udar, Schmidt je odgovorio da je ovo ozbiljan napad na Bosnu i Hercegovinu.

Poručio da je “prošlo vrijeme izjava”, te da je vrijeme da se pređe na djela.
Dodik nakon sastanka u Konjicu: Razumijem bošnjačke partnere, ali nećemo odustati

“Kada govorimo o nezakonito donesenim zakonima u RS-u koji imaju utjecaja na neku od najviših institucija u zemlji, kada imamo takve zakone, onda moramo ponovo uvesti i vratiti se na one kapacitete koje ima Ustavni sud”, rekao je Schmidt ukazujući na to da plan Milorada Dodika neće biti uspješan.

On je istakao kako je besmisleno to što se Dodik s jedne strane žali da Ustavni sud nije multinacionalni, a s druge strane ne želi poslati sudije iz RS-a u tu instituciju.

“Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao zaštiti i zemlju i njene građane. I nakon groznih vremena, moramo osigurati da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva. Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, bit će i ozbiljna reakcija”, najavio je Schmidt.

Podrška međunarodne zajednice

Naglasio je da je sa međunarodnom zajednicom razgovarao o korištenju bonskih ovlasti zbog Milorada Dodika.

“Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav. Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH… Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad smo ranije kasnili, ali nećemo više jer sada imamo i Evropu pred vratima i rat u Ukrajini”, kazao je.

Nije precizirao kad će donijeti odluku

Naglasio je da “ide u pravcu donošenja odluka”, ističući da će to biti uskoro, ali nije precizirao kada.

“Ako pitate fudbalskog trenera za sljedeću utakmicu koga će staviti da igra, on će vam reći ne mogu vam to objaviti jer ne znam. Još uvijek razmišljam o tome, razmišljam o konačnim odlukama koje ću donijeti pred samu utakmicu… Mislim da će odluka biti u neko očekivano vrijeme”, izjavio je visoki predstavnik.

Kazao je kako je oduvijek težio ka tome da se zadrže mirne vode u politici, ali da je sada vrijeme za donošenje snažnih odluka.

“Večeras ću prespavati, još ću malo razmisliti, ujutru ću se probuditi, također razmisliti i onda vidjeti kakav mi je raspored narednih dana”, kazao je Schmidt odgovarajući na pitanje kada će donijeti odluku o Miloradu Dodiku.