U zgradi Delegacije EU u Sarajevu održava se sastanak zvaničnika iz BiH, sa državnog i entitetskih nivoa vlasti, sa šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom i direktoricom za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angelinom Eichhorst.

Domaćini su Sattler i Eichhorst, a tema je teška politička kriza u Bosni i Hercegovini koju je prouzrokovala opasna, secesionistička i proruska politika Milorada Dodika i njegovih partnera na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku prisustvuje predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, premijer FBiH Nermin Nikšić, lider HDZ BiH Dragan Čović, ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a Elmedin Konaković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Podsjetit ćemo, vlast RS-a je donijela zakone u entitetskoj skupštini kojima se više ne primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika.

To je direktni napad na ustavno-pravni poredak države BiH, ali i na Dejtonski mirovni sporazum.

Bit će zanimljivo čuti šta su evropski funkcioneri imali za reći političarima iz RS-a nakon svega što su izjavili i uradili u posljednjih nekoliko sedmica; od psovanja genocida u Srebrenici, preko nepoštivanja odluka visokog predstavnika do najbrutalnijeg vrijeđanja stranih diplomata i predstavnika međunarodne zajednice.

Eichhorst će danas razgovarati i sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, a zatim i sa članovima Predsjedništva BiH.

Klix