Nastavljeno suđenje za ubistvo Radenka Bašića “Primjetio je da ga prati maskirani čovjek, ali zbog skromnosti tome nije pridavao pažnju”

Saslušanjem svjedoka tužilaštva u Sudu BiH nastavljeno je suđenje Daliboru Railiću i drugim optuženima za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, te za organizovani kriminal, trgovinu drogom i pranje novca.

Pred sudom je saslušan policijski službenik PU Prijedor Dragan Cvijić koji je ispričao da je Bašić na mjesec dva prije ubistva pred zgradom, u kojoj obojica stanuju, primjetio sumnjivog čovjeka sa medicinskom maskom na licu.

Prema optužnici, drugooptuženi Aleksandar Miljatović je od januara prikupljao informacije o Bašiću, tako što ga je uhodio i snimao, da bi mu 21. marta 2022. prišao i pucao u potiljak.

– U jednom neformalnom razgovoru Bašić me je pitao da li sam primjetio nešto čudno oko zgrade. Tražio sam da se konkretnije izjasni i pitao je da li sam primjećivao neku osobu koje se kreće oko zgrade sa medicinskom maskom na licu. Odgovorio sam da sam tu osobu primjetio jedno jutro kad sam krenuo na posao – ispričao je Dragan.

Obojica su primjetili nepoznatu osobu u blizini

Pojasnio je da na posao kreće oko 6.45 , te da gotovo svi stanari iz naselja Pećani u to doba odlaze prema gradu, idući na posao. Opisao je i kako je izgledao susret sa tim nepoznatim čovjekom.

– Nigdje nije bilo nikog kada sam naišao na njega. Zagledao je u mene. Imao je crnu kapu i medicinsku masku preko lica, te crnu jaknu. Bilo mi je čudno jer je zagledao u mene, pa sam se i ja okrenuo prema njemu. Pogledao sam ka njemu i on se okrenuo i otišao prema našoj zgradi. Bio je viši od mene (preko 190 cm). Po fizionomiji vidim da je riječ o mlađoj osobi – rekao je Cvijić.

On kaže da je to sve ispričao Bašiću, te da su se usaglasili da su obojica primjetili istog čovjeka. Razgovarali su o tome i pitao je Bašića šta misli o tome, a on mu je odgovorio: ”Sačekaj još malo. Možda sam ja sebi nešto umislio. Možda se radi o nekome sa psihičkim poteškoćama. Sačekaj malo, pa ćemo vidjeti šta ćemo dalje”.

Bašić odbio ”opservaciju”

Svjedok kaže da su nekoliko dana kasnije ponovo razgovarali o tom čovjeku, te je predložio Bašiću da naprave, policijskim žargonom rečeno, ”opservaciju”.

– Htio sam da iskontrolišemo i letigimišemo tu osobu, da vidimo ko je.

Bašić nije bio protiv, ali je rekao da sačekamo. Govorio je nešto u kontekstu da možda i on umišlja. Bašić je bio skroman čovjek i nije htio da ispadne da nešto sebi daje na značaju. Na tome se naš razgovor završio – rekao je Dragan, piše ATV.

On kaže da je nakon tog razgovora prestao da viđa tog muškarca u naselju. Sa Bašićem je ponovo pričao o tome, te mu je i on rekao da ništa više ne primjećuje.

Bašić mi je tada rekao: ”Ništa. Pusti… Zaboravi na to. Možda neko luta zorom…” Na tome se naš razgovor završio” – rekao je Dragan, navodeći da je tu osobu prestao da viđa od druge polovine februara.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH Railića tereti da je naručio ubistvo Radenka Bašića. Kao direktni izvršilac optužen je Aleksandar Miljatović (34), a za pomaganje u zločinu optužen je njegov kum Igor Repajić.

ATV