Udruženje pčelara Sana med iz Sanskog Mosta, uz podršku općine Sanski Most, nabavilo je pčelarsku opremu za deset članova udruženja, vrijednu 80. 000 konvertibilnih maraka.

Riječ je o pčelarskoj opremi koja je pčelarima u ovom trenutku najpotrebnija kako bi održali i dodatno unaprijedili svoju proizvodnju. Udruženje pčelara „Sana med“ iz Sanskog Mosta danas je izvršilo podjelu veoma vrijedne pčelarske opreme svojim članova, koja će im u narednom periodu biti od velike koristi. Ispred prostorija udruženja pčelara izvršena je isporuka i podjela opreme za pčelarstvo za deset sanskih pčelara.

Ukupna vrijednost opreme  iznosi 80. 000 konvertibilnih maraka, i radi se o jednom od značajnijih projekata koje je u posljednje vrijeme realiziralo ovo udruženje. Projekt je rezulatat saradnje udruženje i općine, odnosno zajedničkog sufinasiranja korisnika ovog projekta, koji su učestvovali sa polovinom finansijskih sredstava, a drugi dio su budžetska sredstva iz općine. Radi se o sredstvima Općine Sanski Most koja su udruženju pčelara dodijeljena na osnovu Programa podrške u poljoprivredi po projektima u 2023. godini. Zahvaljujući ovom projektu pčelari su dobili vrijednu opremu među kojom se između ostalog nalazi mlin za šećer, ramovi i krovovi košnica, kao i same košnice, prese, podnice, topionik za vosak, a nabavljena je i značajna količina pogača za prehranu pčela.

 

Udruženje pčelara Sana med iz Sanskog Mosta na ovaj način je i u ovoj godini, koja se može okarakterisati kao izrazito nepovoljnom za počelarsku proizvodnju, nastavilo sa realizacijom veoma značajnih projekata vezanih za razvoj pčelarstva na ovom području, kroz koje se nastoji pomoći pčelarima kako bi njihova djelatnost bila održiva i konkurentna na tržištu.