Na Bosanskohercegovačkoj naučnoj olimpijadi pod nazivom „Bosepo“, koja je održana danima proteklog vikenda u Sarajevu, zavidne rezultate ostvarili su i učenici iz Sanskog Mosta koji pohađaju  „Richmond park college“ iz Bihaća.

Na ovome prestižnom takmičenju učenici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine takmiče se u različitim disciplinama. Ovogodišnji pobjednik i osvajač nagrade Grand gold na Bosepo takmičenju je Daris Filović, koji je skupa sa koleginicom Hadžerom Đug, snimio petominutni kratki film koji je pobrao simaptije i nagrade na takmičenju.

Filović i Đug su istovremeno pobjednici u kategoriji kratki film, a zanimljivo je kako su na prošlogodišnjem BOSEPO takmičenju njih dvoje također pobjedili sa projektom besplatnog centralnog grijanja u oblasti inžinjeringa i energije. Zahvaljujući tome sudjelovali su i na svjetskoj Genius olimpijadi koja je održana u Njujorku i tamo predstavljali Bosnu i Hercegovinu. Kratki film kojeg su snimili govori o realnom svijetu u kojem odrastaju mladi, koji je hladan, te lišen ljubavi i topline. Film nagoni na razmišljanje o tome kakvu stvarnost društvo kreira za mlade i generacije koje dolaze.

Također, vrijedan uspjeh ostvario je i Sanjanin Ammar Horozović, koji je skupa sa Enom Alivuk nagrađen prvim mjestom i zlatnom medaljom za inovaciju u oblasti inžinjeringa i energije. U kategoriji ekologije, Ommar Muhtari, učenik iz Sanskog Mosta, skupa sa kolegom Davudom Štulanovićem, osvojio je prvo mjesto u kategoriji ekologija. Inače, treba napomenuti da su sva trojica nekadašnji učenici Osnovne škole Peti oktobar koja im je zvanično čestitala na ostvarenim uspjesima.

 

Učenici „Richmond park colegge“iz Bihaća, privatne školske ustanove koja je ranije nosila naziv „Una Sana koledž“, redovno sudjeluju na sličnim takmičenjima i osvajaju vrijedne nagrade. Samo ove godine,na „Bosepo olpimpijadi“  osvojili su čak 28 medalja u svim takmičarskim kategorijama, a školu je predstavljalo 65 učenika sa 41 projektom.  To dovoljno govori o kvalitetu i nivou obrazovnog procesa koji se odvija u toj školskoj ustanovi.