U prve razrede osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona u predstojeću školsku godinu upisano je 1448 prvačića, što je za više od stotinu manje upisanih u odnosu na proteklu školsku godinu. Ovo je potvrdio resornim ministar obrazovanja, Denis Osmankić, te izrazio nadu kako neće doći do dodatnog smanjenja ovoga broja. Inače, na području Unsko sanskog kantona iz godine u godinu bilježe se loši upisni rezultati kada se radi o učenicima, pa je tako ova godina u tom pogledu najgora do sada.

Postoje škole koje ove godine nisu upisale niti jednog prvačića, pa će se tako nastaviti tendencija zatvaranja pojedinih područnih škola i to je poražavajuća činjenica po naše društvo i gorući problem kada se radi o obrazovanju. Krajnje je vrijeme da se nadležne instituicije na kantonalnom i federalnom nivou počnu baviti ovim problemom, te da se kreiraju pronatalitetne i obrazovne politike kako bi se pokušalo stati u kraj ovome negativnom trendu. Ništa bolja situacija nije ni u srednjem obrazovanju gdje je planirano da se upiše 2580 učenika u 108 odjeljenja.

Međutim , izvjesno je kako će broj upisanih srednjoškolaca biti mnogo manji u odnosu na planirano. Sve manji broj učenika proizvodi druge probleme u oblasti školstva, kao što je tehnološki višak nastavnog kadra, te nemogućnost mnogih nastavnika da postignu radnu normu. Kako bi se prilagodili trenutnoj situaciji, u Vladi USK su nedavno usvojili nove pedagoške standarde koji se odnose na manje limite kada se radi broju učenika u odjeljenjima, te druge aspekte. Poražavajući podaci o upisu učenika najbolje ilustruju razmjere iseljavanja ovdašnjeg stanovništva van granica Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da područje Unsko sanskog kantona poslednjih godina napuštaju cijele porodice s djecom, a zbog lošeg standarda bilježi se i pad stope nataliteta.

Sve to dovelo je u pitanje opstojnost velikog broja obrazovnih ustanova, te se zbog nedostatka učenika ukida sve više područnih, a razmišlja se i o zatvaranju nekih centralnih škola u ovome kantonu. S obzirom na to da je izvjesno kako će se u narednom periodu nastaviti negativni demografski trendovi u USK, odnosno iseljavanje stanovništva, nadležnim institucijama biće sve teže pronaći način kako da odgovore nastalim problemima.