Pripadnici Vatrogasne jedinice Sanski Most i radnici “Unsko sanskih šuma” već puna dva dana bitku vode sa šumskim požarima koji se šire nošeni vjetrom.

I pored svih ranijih upozorenja, uzročnik požara je ljudski faktor. Požar je jučer izbio na lokalitetu Lisac u blizini sela Bosanski Milanovac, zahvatio je najprije nisko rastinje, a potom zaprijetio i visokim šumama.

Prema riječima Mehe Talića iz Unsko sanskih šuma, u ovome trenutku nije moguće utvrditi razmjere štete, ali je tragično što je vatra zahvatila i uništila dijelove zemljišta gdje je tek prije nekoliko dana obavljena sadnja oko 50 hiljada sadnica crnogoričnog drveća. Baš kao i u ranijim slučajevima, sa velikom dozom sigurnosti se može tvrditi kako je uzročnik i ovoga požara ljudski faktor, budući da brojni građani žele iskoristiti lijepo vrijeme i paljenjem vatre pokušavaju očistiti svoje parcele .

Međutim, u ovakvim uslovima, kada je snažan vjetar, vatra se često otrgne kontroli. Na području Sanskog Mosta i pored brojnih ranijih apela, situacija sa šumskim požarima ponavlja se svake godine. Očigledno je da apeli ne mogu uroditi plodom pa je vrijeme da se nesavjesni i neodgovorni pojedinci počnu strogo kažnjavati.

Podsjećamo da je na području Sanskog Mosta i dalje na snazi prošlogodišnja odluka kojom se zabranjuje paljenje vatre na otvorenom u blizini šumskih kultura.