Teška ekonomska situacija uzrokovana rastućom inflacijom dovela je u nezavidan položaj brojne porodice širom Bosne i Hercegovine, a mnoge od njih danas žive u stanju egzistencijalnog minimuma.

Jedna od takvih je i porodica Vojniković iz naselja Dževar, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta.

Ova petočlana porodica živi od minimalnih socijalnih primanja koja ne mogu podmiriti ni osnovne životne potrebe, tako da oskudijevaju u mnogo čemu.

Glava kuće je Nura Vojniković, a sa njom žive i njene dvije odrasle kćerke, Jasmina i Elvira, obje su osobe s poteškoćama u razvoju, sin Ermin i snaha Kristina Beganović, koja je u drugom stanju.

Niko u porodici nema stalno zaposlenje, socijalna pomoć koju primaju nedovoljna je za njih petoro, a Ermin povremeno obavlja teške fizičke poslove za minimalne dnevnice.

“Evo danas je otišao da radi u šumi za dnevnicu od 20 maraka, a šta je je to danas, time se ne mogu kupiti ni osnovne stvari na ovoj skupoći. Nekada navrate iz humanitarnih organizacija, donesu nam nešto hrane i stvari za kuću i to je sve”, kaže Nura.

Da situacija bude još gora, dodaje kako u posljednje vrijeme ima ozbiljnih zdravstvenih problema, te koristi lijekove za kontrolu krvnog pritiska koje mora kupovati.

Glavno pitanje u ovoj porodici je kako obezbijediti hranu i preživjeti svaki novi dan, a u prilog tome pokazuju nam gotovo prazan frižider u kojem ima tek nekoliko prehrambenih namirnica.

“Ostala nam je jedna glavica kupusa i danas ćemo je skuhati, a šta ćemo jesti sutra, ni sami ne znamo”, kaže Kristina, koja treba roditi u aprilu.

Zabrinuta je za bebu i kaže kako je kuća premala, te da ne zna ni gdje smjestiti krevetac za nju. Cjelokupnu situaciju komplikuje i jedan administrativni problem zbog kojeg se ona ne može prijaviti na adresi gdje živi, pa time ni ostvarivati zakonska socijalna primanja.

Vojnikovići žive u kući koja im je poslije rata obnovljena sredstvima međunarodnih humanitarnih organizacija, ali nikada nije prevedena na njih.

“Mome pokojnom mužu tražili su tada neke pare u opštini kako bi preveo kuću, ali on nije imao novaca da plati. Išla sam i ja nedavno, ali traže mi hiljadu maraka, a ja nemam te pare”, kaže Vojnikovićeva.

Ova porodica se nalazi na spisku socijalno ugroženih porodica, a povremeno im pomažu aktivisti Crvenog krsta općine Sanski Most.

“Vojnikovići zaista žive u lošim uslovima i mi im povremeno pomažemo. Zamolio bih nadležne, ukoliko je to moguće, da im se riješi ovaj administrativni problem koji imaju, kako bi trudnica mogla ostvariti pravo na socijalna davanja”, kaže Hamza Alagić, sekretar pomenute humanitarne organizacije.

Socijalno raslojavanje društva izolovalo je brojne porodice koje žive u uslovima krajnjeg siromaštva i potrebna je veća empatija svih članova društvene zajednice kako bi i takvi građani živjeli dostojanstveno.

Svi koji žele da pomognu Vojnikovićima mogu ih pronaći u naselju Dževar, odmah pored puta koji vodi u Stari Majdan, općina Sanski Most.

Nezavisne