Više od 200 planinara iz više planinarskih društava s prostora Bosne i Hercegovine sudjelovalo je protekle subote u 17. po redu planinarskoj šetnji pod nazivom Harijevim korakom.

Organizator ovoga događaja bilo je Planinarsko ekološko društvo Kanjon iz Sanskog Mosta, a prema riječima Amire Šabić, predsjednice tog udruženja, ovoga puta zabilježen je rekordan broj učesnika.

“Drago nam je što smo uspjeli da omasovimo ovaj događaj i svake godine bilježimo sve veći broj gostiju. Poslužilo nas je lijepo vrijeme i ugodan proljetni dan, a sigurna sam da su se planinari poželjeli hodanja i boravka u prirodi”, kazala je Šabićeva.

Učesnici šetnje su mogli uživati u blagodetima planine Grmeč, čijim su obroncima hodali te prepješačili stazu ukupne dužine oko desetak kilometara, koja nije teška i fizički zahtijevna, pa je preporučljiva običnim šetačima i rekreativcima.

“Ono što karakteriše ovu stazu je bogata i izdašna priroda, jer se ona provlači šumama i padinama Grmeča, a jednim dijelom se naslanja na obale rijeke Dabar i vijuga kroz njen kanjon. Radi se o desnoj pritoci Sane, planinskoj rijeci, koja je danas jedna od najčistijih u našoj zemlji, a njena voda potpuno pitka i zdrava za piće”, ističe Šabićeva.

Tokom pohoda, planinari su posjetili i izvor ove rijeke, kao i impozantnu Dabarsku pećinu koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Inače, ovaj događaj je nazvan po Muharemu Grozdaniću Hariju, jednom od pionira planinarstva na području Sanskog Mosta.

“Nažalost, on više nije među živima, ali njegova zaostavština je itekako živa, pa je planinarstvo danas sve popularniji sport na ovim prostorima i ima sve više pristalica”, ističe Šabićeva.

Cijeli događaj je protekao u dobrom druženju i lijepoj atmosferi, a na kraju je za sve učesnike priređen zajednički ručak.

Z.Č. / Nezavisne