Pad proizvodnje mlijeka na području Općine Sanski Most nastavljen je i u protekloj kalendarskoj godini, navode u Savezu lokalnih udruženja poljoprivrednika. Prema dostupnim podacima dobijenim od otkupljivača sirovog mlijeka, proizvodnja u 2023. godini bila je manja za oko 175 hiljada u odnosu na prethodnu 2022. godinu.

Upravo je u toj godini, zbog niza razloga, došlo do drastičnog pada u mljekarstvu na području sanske općine za oko pola miliona litara mlijeka. Obzirom na povećane poticaje kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, situacija se donekle uspjela stabilizirati. Predsjednik SLUP-a, Husein Selimović, ističe kako bi ove godine moglo doći do stabilizacije proizvodnje ukoliko se planirana sredstva za poticaje u poljoprivredi iskoriste na pravi način.

Uzroci koji su doveli do daljeg pada u proizvodnji mlijeka u protekloj godini, kako je istakao Selimović, su prije svega vezani za nepovoljne vremenske uslove i sušni period tokom ljeta, ali tu je i dalje povećanje troškova proizvodnje. Prema riječima Selimovića, u ovoj godini bi ključno moglo biti jačanje manjih farmi do desetak grla, obzirom da se najavljuje promjena politika poticaja i veća podrška manjim farmerima.

Mljekarstvo je noseća grana poljoprivredne proizvodnje u Općini Sanski Most, a kada je riječ o Unsko sanskom kantonu, naša općina je po ukupnoj proizvodnji sirovog mlijeka odmah na drugom mjestu poslije Cazina.