Informacija o šteti koja je krajem vikenda nanesena radnoj mašini kompanije Lager koja eksploatira ugalj na otvorenom kopu Zlauša kod Sanskog Mosta izazvala je pažnju javnosti, ali i različite komentare i glasine.

Nadležni organi utvrdili su šta se zapravo dogodilo. Prema službenim informacijama koje smo dobili od MUP USK, u prošli petak 10.novembra u jutarnjim satima zaposlenik kompanije „Lager“ javio je policiji da je pronašao zapaljenu radnu mašinu na području sela Skucani Vakuf.

Policija a potom i drežurna tužiteljica izašli su na lice mjesta i ustanovili da je tokom noći četvrtak na petak od 20 sati do jutra na rudarskoj istražnoj bušilici usljed požara načinjena veća materijalna šteta.

Kriminalistički istražitelji a potom i kantonalni protivpožarni inspektor uradili su svoj dio posla, ali kako se nije moglo zaključiti šta je dovelo do havarije na mašini, nadležna tužiteljica pozvala je sudskog vještaka elektrostruke. On je na osnovu uviđaja i detaljnog pregleda kablova na istražnoj bušilici zaključio da je došlo do samozapaljenja.