Ljubitelji košarke u gradu na sedam rijeka će narednog vikenda moći uživati u nastupima najmlađih košarkašica sa prostora cijele Bosne i Hercegovine. ŽKK „Sana“ iz Sanskog Most je domaćin prvog balona Ženske omladinske lige BiH mini basket – uzrast 201.2 godište i mlađe djevojčice za sezonu 2023/24.

Nastupiće 12 klubova iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova raspoređenih u dvije grupe. Utakmice će se odigrati u maloj i velikoj sali u Gradskoj dvorani, a svaki klub će imati po dva nastupa. Festival košarke u Sanskom Mostu počinje u 11 sati. U grupi A nastupiće ekipe Konjic 1 i 2, SEC Basket Tešanj, ABC Tuzla, Čelik Zenica, Berkovići, a u grupi B pored domaćeg kluba „Sana“ još igraju Real Banja Luka, Iskra Bugojno, Turbe Travnik, Turbina Jablanica i Start – Z Tuzla.

Treba istaći, a kad je riječ o mini basket ligi za djevojčice, da se radi o izuzetno značajnom projektu za najmlađe košarkašice koje su budućnost bh košarke. Naime, Košarkaški savez BiH odlučio da se napravi liga turnirskog tipa kako bi svima dali motiv da nastave sa predanim radom i zalaganjem. Tako će male košarkašice imati jedno vrijedno igračko iskustvo, a uz druženje se upoznaju i novi košarkaški prijatelji.

Trener ŽKK „Sana“, Emir Lasić, naglašava da je liga izuzetno jaka i protivničke ekipe su iz većih sredina, a pojedini klubovi su članovi Premijer lige BiH. Za igračice „Sane“ je ovo je tek druga godina takmičenja i u klubu su svjesni da se ne može napraviti neki podvig, ali bit je da se igra protiv jačih i da se uči.

Trener Lasić je pozvao ljubitelje košarke u Sanskom Mostu, a posebno omladinu i roditelje mladih sanskih košarkašica, da u što većem broju dođu u Gradsku dvoranu i daju itekako potrebnu podršku sa tribina kako bi se pokušale ostvariti i prve pobjede. Utakmice počinju u 11 sati, a potom će se turnir odigravati skoro cijeli dan. „Dobro nam došli“, poruka je iz ŽKK „Sana“.