Sportsko ribolovno društvo “Devet rijeka” iz Sanskog Mosta obavilo je jučer poribljavanje Dabra i Sanice, lijevih pritoka rijeke Sane, s potočnom pastrmkom lovne veličine. Radi se o redovnoj akciji poribljavanja i prvoj koja je organizirana u ovoj kalendarskoj godini, a pomenute aktivnosti su poduzete u sklopu priprema za predstojeći otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku.

Riječ je o primjercima ribe lovne veličine koja je nabavljena u ribogojilištu u Konjicu sredstvima samog društva te uz finansijsku pomoć Općine Sanski Most, koja redovno podržava ovakve aktivnosti. Ukupno je nabavljeno 300 kilograma ili preko 1500 komada pastrmke lovne veličine. Potočna pastrmka je autohtona vrsta ribe koja obitava jedino u potpuno čistim i nezagađenim riječnim vodotocima. U proteklim decenijama smanjena je njena brojnost, najviše zbog zagađenja i prekomjernog izlovljavanja, ali je u poslednjim godinama u značajnoj mjeri došlo do revitalizacije ribljeg fonda.

Iz tog razloga su u SRD “Devet rijeka” odlučili da poslije dugo godina odobre lov na potočnu pastrmu na rijeci Dabar za sve svoje članove, ali uz određena ograničenja. Riba koja je puštena jučer u Dabar i Sanicu prošla je i potrebnu veterinarsku kontrolu, te je utvrđeno da se radi o zdravim primjercima. Također, treba istaći kako su u sklopu priprema za predstojeći otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku sanski ribolovci, uz pomoć članova Airsoft kluba “Kojot” proveli akciju čišćenje i uređenja izletišta i obala rijeke Dabar.

Prema riječima ribočuvara Teufika Hasanića, odaziv ribolovaca nije bio na očekivanom nivou. U narednu subotu planiran je otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku koja se smatra jednom od najplemenitijih ribljih vrsta. Na obalama rijeke Dabar, ali i Sanice, te drugih rijeka, očekuje se prisustvo velikog broja ribara ali i drugih građana. Ovaj događaj je vremenom prerastao u lijepo druženje Sanjana i njihovih gostiju pa se očekuje da tako bude i ovoga puta.