Samohrana majka Mediha Elkasović, skupa s petoro maloljetne djece, živi teško i u vrlo lošim egzsitencijalnim uslovima u sanskom naselju Zdena. Ovoj porodici je mnogo štošta potrebno, od novčane podrške pa do krova nad glavom koji im je ipak u trenutnoj situaciji najpotrebniji.

Ova majka brine o petoro svoje djece nakon što ju je, kako kaže, suprug napustio i trudi se da ih podiže u vrlo teškim ekonomskim uslovima. Mediha kaže kako brine o 13-godišnjem Ibrahimu, 10-godišnjoj Ajli, 9-godišnjoj Saneli, 8-godišnjoj Ajni i 7-godišnjem Sanelu.

Porodica preživljava od dječijeg doplatka i jednokratne novčane pomoći koju neredovno primaju, a kada se saberu sva mjesečna primanja, ona izađu oko 600 maraka. U svjetlu trenutne inflacije i opšteg poskupljenja životnih troškova, to je nedovoljno za jendu šestočlanu porodicu. Ipak, ono što je za ovu porodicu trenutno najveći problem jeste krov nad glavom, obzirom da žive u tuđoj kući na adresi Oslobodilačka 44. Majka kaže kako su objekat dobili od vlasnice na besplatno korištenje, ali se kuća nalazi u vrlo lošem stanju.

Svuda je mnogo vlage, krov prokišnjava na više mjesta, stolarija je dotrajala i za vrijeme zime porodica je prisiljena da boravi u kuhinji koju zagrijava šporet na drva. Problem su u režije, pa Mediha kaže kako joj je, zbog puknuća cijevi stigao račun za vodu od 600, a dug za električnu energiju iznosi 166 maraka. Najveća želja ove porodice je imati vlastiti krov nad glavom.

Porodicu Elkasović posjećuju iz Crvenog križa Općine Sanski Most, te ih pomažu novčano i u svakodnevnim životnim potrepštinama. Primjeri poput ovakvih, gdje maloljetna djeca žive i odrastaju u uslovima nedostojnim čovjeka, trebaju biti alarm u svakoj društvenoj zajednici koja drži do sebe.

Ovoj porodici je potrebna pomoć, a svi koji žele da im pomognu mogu ih posjetiti na adresi Oslobodilačka 44 ili više informacija dobiti kod Crvenog križa Općine Sanski Most. Također ovom prilikom objavljujemo i žiro račun samohrane majke.