Čitava škola je samo za nas dvojicu, dođemo ujutro, popijemo čaj i doručkujemo, a potom krećemo s radom, kazao je Kopić

Jedna škola, jedan učitelj, jedan razred i u njemu jedan učenik, takva je situacija u Osnovnoj školi u Petrovićima kod Olova. Mahir Behlulović, učenik drugog razreda, ne dijeli školsku klupu s drugom djecom, nego su on i njegov učitelj Samir Kopić sami u učionici. Prema riječima Kopića, većina stanovnika napustila je Petroviće, što je rezultiralo time da nastavu pohađa samo jedno dijete.

Školski dan

– Cijela škola je samo za nas dvojicu. Mahira učim od prvog razreda i nadam se da ćemo ovdje ostati do petog. Jer već u šestom on odlazi u školu u Olovo – kazao je Kopić za „Avaz“.

Opisao nam je i kako izgleda jedan njihov školski dan.

– Dođemo ujutro, popijemo čaj i doručkujemo i onda polako krećemo raditi. Čas nam nije kao u ostalim školama. Kad se umorimo, idemo na odmor, potom idemo na drugi čas, tj. učimo neki drugi predmet. Potom ručamo i tako do 12.20 sati. Nakon toga odemo polako kućama – priča nam ovaj učitelj.

Kazao je da je Mahir dobar učenik i da bi takvo dijete svaki učitelj poželio imati u svom razredu.
Nedostaje društvo

– Komunikativan je i uvijek spreman na razgovor i saradnju. Naravno da mu nedostaje društvo, drugari, ali s vremenom se navikao. Bit će malo poteškoća kada krene u šesti razred dolje u Olovo dok se ne prilagodi. Trebat će mu vremena da se privikne na graju oko sebe – navodi Kopić.

Kaže da je prihvatio učiti Mahira jer je osjetio da treba pomoći tom djetetu.

– Jednom riječju, ja sam njemu prvo prijatelj, pa tek onda učitelj – ističe Kopić.

Dobra saradnja

Kopić je naglasio da ima vrlo dobru saradnju s Mahirovim roditeljima.

– Mahirovi roditelji dođu u školu, razgovaramo. Ako nešto treba, osiguraju. Što se tiče Mahira, redovan je na nastavi. Evo, skoro dvije godine nijedan izostanak nema. Zaista je odgovoran, što je rijetkost za tako malo dijete – kaže Kopić.

Mahir voli sport, Moju okolinu, abecedu i, kako kaže, sve što je zanimljivo i lijepo.

Avaz